Megjelent: 12 éve

Jelentősen nőttek a bérek az építőiparban

A bruttó átlagkereset 7,9, míg a nettó 1,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ennek ellenére január és június között a reálkeresetek 6,4 százalékkal csökkentek. Közel 20 százalékkal nőttek viszont a bruttó bérek az építőiparban, amit a kutatók a minimum-járulékalap bevezetésével magyaráznak - áll a Központi Statisztikai Hivatal ma reggeli közleményében.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 181 500 forintot kerestek. Ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók bére 171 600 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 208 300 forint volt. Utóbbi összeg az évente esedékes, egységesen januárban fizetendő 13. havi bért is tartalmazza.

Húsz százalékos béremelkedés az építőiparban

Január-júniusban a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 3,8 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 10,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az átlagot meghaladó mértékben nőttek a keresetek az építőipar (19,6 százalék), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (12,4), a kereskedelem, javítás (11,6), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (10,7) gazdasági ágban. A keresetek itt mutatkozó növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése. A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedése alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

Csökkentek a nettó bérek a közszférában

A nemzetgazdaság havi nettó átlagkeresete 112 500 forintot tett ki. Ezen belül a fizikai foglalkozásúak 83 700 forintot, a szellemi munkát végzők 144 900 forintot tettek zsebre. Az év első felében a nettó keresetek átlagosan 1,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a versenyszférában 3,4 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél 1,5%-os csökkenés következett be. A nettó keresetek alacsony növekedési ütemében meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék múlt év szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék idén januárban történt további emelése.

Tizennégy százalékkal kevesebben a közigazgatásban

Az alkalmazotti létszámoknál a legnagyobb visszaesés A közigazgatásban volt: egy év alatt 13,9 százalékos csökkenést regisztrált a KSH. A textiliparban 12,5 százalékkal állnak alkalmazásban, mint tavaly ilyenkor. A legnagyobb bővülés pénzügyi területen volt megfigyelhető, amely 12,7 százalékos pluszt mutatott fel.

(jobpilot.hu)
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter