Megjelent: 8 éve

Jól keresnek az állami cégvezetők, hiába csökkent a prémium

A Népszabadság újabb információkat kért az állami cégek vezetőinek prémiumáról. Mint kiderült, az átlagos fizetés 730 ezer forint, amire maximum 80 százalékos jutalom jöhet.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által kezelt cégeknél jelenleg csupán négy kiemelt társaság - a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek, a MÁV és a Szerencsejáték Zrt. - vezérigazgatójának van havi bruttó kétmilliós fizetése - írja a Népszabadság.

A fennmaradó közel 100 cég vezérigazgatóinak átlagalapbére 730 ezer forint körül helyezkedik el, és ennek figyelembevételével jogosultak a legfeljebb 80 százalékos prémiummértékre.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tájékoztatása szerint a cég által "2010 óta hozott, takarékosabb működést eredményező intézkedéseknek köszönhetően 2010-et követően az állami társaságoknál kifizetett prémiumok összege drasztikusan csökkent, jutalom kifizetésére 2011-ben és 2012-ben a vezérigazgatók döntő többségénél pedig nem került sor.

A Népszabadság cikkéből kiderül, hogy a Concordia Közraktár Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója esetében az éves személyi alapbérének 40,5 százaléka került elfogadásra 2011. évi prémiumként. A vezérigazgató havi bruttó fizetése 848 ezer forint, így Bártfai Márton 4,1 millió forintot kapott prémiumként. A Tokaj Kereskedőház Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója 2011. évre éves személyi alapbére 72 százalékának megfelelő összegű prémiumban részesült. A havi 980 ezer forintot kereső Kiss István így 8,4 milliós prémiumban részesült.

Az MNV tájékoztatása szerint a Volánbusz Közlekedési Zrt. vezérigazgatója esetében 2011. évre vonatkozóan időarányos éves alapbére 50,4 százalékának megfelelő mértékű prémium került megállapításra. Mészáros Lászlót 2011. március végén nevezték ki a cég élére, ahonnan 2012 tavaszán távozott. Havi bruttó fizetése 1194 ezer forint volt, így 2011-re több mint ötmillió forint jutalmat vehetett fel.

Geszti László, a Magyar Posta Zrt. jelenlegi vezérigazgatója lemondott 2011. évi prémiumáról, a Mahart Magyar Hajózási Zrt. vezérigazgatójának pedig 2011. évre vonatkozóan nem volt prémiumkitűzése.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk