Megjelent: 15 éve

Jól működik a norvég pályakövetés

Norvégiában 1972 óta működik a pályakövetés rendszere, a vizsgálatokat az alapítványi formában működő NIFU STEP nevű intézet végzi. Az intézet saját megbízásaiból, valamint a Norvég Tudományos Tanácstól kapott pénzekből tartja fenn magát. A norvég diplomás pályakövetést a Felsőoktatási Műhely legújabb száma vizsgálta.

Az intézet saját kiadványaiban teszi közzé a mért eredményeket, a megbízók igényeinek megfelelően két szakmai lappal rendelkezik, az Utdanning og arbeidsmarked (Képzés és munkaerőpiac) és a Forskningpolitikk (Kutatáspolitika) című lappal.

Kérdőívek fél évvel a végzést követően

A kérdőíveket hat témakör szerit állítják össze (Tanulmányok, végzettség, Hány százalék helyezkedik el? Milyen munkakörben? Mennyit keresnek? Hány százalék marad munka nélkül? Mi a munkanélküliség oka?), amelyek kiegészülhetnek a munkaerőpiac aktuális helyzetének feltérképezésére vonatkozó kérdésekkel, vagy a felsőoktatásban végbemenő változásokhoz alkalmazkodó kérdésekkel.

A kérdőíveket a végzést követően fél évvel küldik ki a felsőoktatásban részt vett hallgatóknak, minden képzési szintet és tanulmányi formát beleértve (BA, MA, stb.).
Az abszolvációs év novemberében kapják meg az orvosi képzésben végzettek kivételével a kérdőíveket az egykori hallgatók. A kérdőívek '93 óta az interneten is elérhetők, a postai úton kiküldött jelszó segítségével tudnak a volt hallgatók belépni a rendszerbe. A visszajelzések aránya jó.

Speciális lekérdezés

Az intézet ezen felül végez egy speciális felmérést is, amely különböző csoportokra irányul különböző időpontokban. Ez a felmérés elsősorban arra irányul, hogy az egyes csoportok hogyan találták meg számításaikat, hogyan tudtak elhelyezkedi a munkaerőpiacon. A 2002-ben végzett speciális vizsgálat során a 3-3,5 fél évvel a vizsgálat előtt végzetteket kérdezték, a 2004-ben végzett kérdőíves felmérés során a 2000-ben diplomázottakat keresték fel.

A vizsgálatok alanyait a Norvég Statisztikai Hivatalon keresztül, illetve a Kölcsönpénztáron keresztül érik el. A vizsgálatban a részvétel önkéntes, a személyi adatvédelemmel kapcsolatos szigorú szabályokat betartják, és garantálják a teljes anonimitást.

A visszajelzés aránya változó, de előfordult már, hogy a megkérdezettek 60 százaléka válaszolt a kérdésekre. Újabb vizsgálatok esetén az is előfordul, hogy a korábban válaszolókat ismét próbálják bevonni a felmérésbe, a válaszadókkal folyamatos a kapcsolattartás. A vizsgálatok nem csupán az egyetemen vagy főiskolán végzettekre irányulnak, hanem kiterjed a szakiskolai képzésre is. Hozzáférhetővé akkor teszik az anyagot, ha a megbízótól engedélyt kapnak rá.

Vizsgálat az északi országokban

2008-ban zárul majd le egy északi országokat felölelő, 2007 tavaszán kezdett vizsgálat, amely az alábbi kérdésekre kereste a választ: Munkakeresés az egyetem befejezése után, fizetés, munkahelyi követelmények a jelenlegi munkahelyen, mennyiben tudja kihasználni képességeit munkahelyén, idegennyelv-használat a betöltött munkakörben. A jelenleg is zajló vizsgálatnak fontos célja, hogy kiderítsék, van-e különbség a Norvégiában, illetve a külföldön tanult egykori hallgatók munkaerő-piaci beilleszkedését illetően. A vizsgálat öt szakirányra terjed ki (gazdaság, államigazgatás, társadalomtudományok, természettudományok, műszaki tudományok, újságírás, média).

Edupress.hu
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek