Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Jön az újabb sztrájk?

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerint jelen formájában elfogadhatatlan a megszorító csomag, egyes elemei mindenképpen módosításra szorulnak azért, hogy el tudják érni a társadalom, illetve a fórum által képviselt munkavállalók számára még elviselhető határt.

A SZEF pénteki közleménye szerint ugyan a gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak csökkentése érdekében Magyarországon is kell megszorító lépéseket tenni, ám sajnálattal látja, hogy a válságkezelő intézkedésekről folytatott konzultációk után sem változtak érdemben a kormány eredeti, a munkavállalókat, a közszférát, a nyugdíjasokat és a családokat sújtó elképzelései.

A fórum nyolc pontban összefoglalt programja szerint például a kormány első számú feladata a foglalkoztatás általános növelése, illetve a közszolgálatok területén a jelenlegi foglalkoztatási szint megőrzése, a garanciákkal alátámasztott foglalkoztatási biztonság kiépítése. Ezt minden más megszorító intézkedésről történő tárgyalás alapvető feltételének tekinti a SZEF.

A közlemény szerint ezt a célt kell szolgálnia az adó- és járulékrendszer változtatásának, a munkáltatók járulék-csökkentésének és egyéb támogatásának is.
Egy másik pont szerint ki kell mondani, hogy az állami szerepvállalás csökkentése tévedés, az államnak meghatározott és nagyon fontos feladatai és funkciói vannak a társadalom működtetésében, ehhez pedig a jól működő közszolgálatok nélkülözhetetlenek.

A SZEF úgy véli, hogy a közszolgálati munkavállalókra háruló teher hármas, s a konvergenciaprogram óta elviselt megszorítások, a létszámcsökkentés hatása még jelen van a rendszerben, ezért a 13. havi illetmény eltörlését nem tudják elfogadni. Ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány, vagy csak ideiglenesen függessze fel a juttatást, és a gazdasági gondok enyhülésével párhuzamosan állítsa vissza a jövőben, vagy dolgozzon ki a gazdaság teljesítőképességének növekedésével arányos premizálási rendszert.

A nyugdíjrendszer átalakítása, az indexálás változtatása és a korhatáremelés üteme is elfogadhatatlan a SZEF számára.
A fórum javasolja azt is, hogy azokat az adóforintokat, amelyeket a társadalom biztosított a bankkonszolidáció során, most olyan formában kapja vissza, hogy a bedőlő lakáshiteleknél az állam, a bank és az adós hatékony együttműködésével keressék meg azt a megoldást, amivel nem az utcára kerülnek az emberek.

A SZEF közölte azt is, hogy nem mindenáron, de a jelenlegi helyzetben kitart a tárgyalások folytatása mellett, mert ez a társadalom és az általuk képviselt munkavállalók többségének a valós érdeke. Amennyiben azonban nem látják egyértelmű jeleit annak, hogy a kormány határozottan törekedne arra, hogy a SZEF által megfogalmazottakat szem előtt tartsa, akkor a jövőben nem zárják ki keményebb nyomásgyakorló eszközök alkalmazását sem.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter