Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Jövőre több forrás jut a köznevelésre, mint az idén

A költségvetés tervezete szerint 2015-ben több forrás jut a köznevelésre, mint az idén - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán Debrecenben.

images

Czunyiné Bertalan Judit a térség középiskolai igazgatóinak és osztályfőnökeinek rendezett fórum szünetében tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül az iskolák működtetésére, illetve a pedagógusbérek emelésére 50 milliárd forint többletforrást biztosítanak jövőre.

Megítélése szerint a 2015-ös költségvetési terv megalapozza a már beindított programok folytatását. Ezekből kiemelte, hogy jövő év szeptemberétől már az általános iskolák 3. osztályosai is ingyen kapják a tankönyveket.

További prioritást élvez a kötelező óvodáztatási program - tette hozzá, megjegyezve: az idén az önkormányzatok egymilliárd forint forrásra pályázhattak az óvodai helyek bővítésére.

Jövő szeptemberre négyezer új óvodai hely létesül európai uniós és hazai forrásból. Folyamatosan figyelemmel kísérik, hogyan alakul az óvodai helyek iránti igény az országban - magyarázta az államtitkár.

Czunyiné Bertalan Judit az MTI érdeklődésére cáfolta, hogy felére csökkentenék a gimnáziumi keretszámokat. "Ez nem olvasható ki a költségvetésből" - mondta, hozzátéve: középfokú oktatásra az idei 196 milliárd helyett 2015-ben 209 milliárd forintot fordítanak.

Azzal összefüggésben, hogy lapértesülések szerint van olyan iskola, ahol még mindig nem kapták meg a tankönyveket, a köznevelési államtitkár azt mondta: "ez kellemetlen".

Szerinte csak a pótrendeléseknél fordulhatott elő ilyen eset, de - mint az MTI-nek elmondta - a felelősöket meg fogja keresni, és ha igazak a hírek, "annak szankciója lesz".
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter