Megjelent: 6 éve

Júliustól több százezer fizetés emelkedik

images

images

- Július elsejétől érhető el a családok otthonteremtési kedvezménye, a CSOK. Az 500 ezertől 3,25 millió forintig terjedő állami támogatást már egy gyermek, vagy annak vállalása esetén is igénybe lehet venni, akár használt ingatlan vásárlására, bővítésére is.

- Többe kerül a mobilozás: a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Zrt. módosítja a mobilszolgáltatások díjait érintő kétoldalú szerződéseket.

- A munkavédelmi akcióterv kiterjesztéseként a mezőgazdaságban foglalkoztatott 25-55 év közötti munkavállalók után is jár az adókedvezmény a munkaadóknak július elsejétől. Akedvezmény legfeljebb a 100 ezer forintos bruttó bér 14,5 százaléka lehet. A lehetőség 30-35 ezer embert érinthet, és így mintegy 6 milliárd forint maradhat a munkaadóknál.

- Júliustól az alapbérbe építve emelkedik az orvosok és szakdolgozók mozgóbére, erre idén 5,3 milliárd forintot fordítanak az Egészségbiztosítási Alap céltartalékából. Az emelés 43 ezer szakdolgozót és 18 ezer orvost érint. Ez szakdolgozónként átlagosan bruttó 10-15 ezer forint havi pluszt jelent, az orvosoknál pedig átlagosan 20-25 ezer forintot. Szintén júliustól központosítják a rezidensképzést. A rezidensek felmenő rendszerben nem egy-egy konkrét kórházzal, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENKK) szerződnek, az illetményüket pedig a központi költségvetésből biztosítják.

- Átlagosan 30 százalékkal nő a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók bére július 1-től, majd 2016. január 1-jétől évente 5-5 százalék jön. Emellett július 1-jétől meghatározzák állománycsoportonként az illetményemelés mértékét is. A rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről szóló törvény hatálya kiterjed a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a hivatásos katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, az Országgyűlési Őrség, a Nemzetvédelmi Szolgálat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományára.

- Idén július elsejétől 303, egy évre rá pedig további 54 szakképző intézményegység kerül át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK) a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM).

Napi Gazdaság
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter