Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Kapos Volán: jogellenes volt a sztrájk

A Somogy Megyei Bíróság jogerős döntése értelmében jogellenes volt a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) somogyi szervezete által október 30-ra meghirdetett kétórás sztrájk, amely a Kapos Volán Zrt. járatait érintette.

Torma Kálmán, a sztrájk miatt pert kezdeményező Kapos Volán vezérigazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a másodfokú döntés helyben hagyta a bíróság elsőfokú határozatát, amely szerint a sztrájkjoggal visszaéltek, mert az akciót megelőzően nem történt megfelelő egyeztetés a felek között.

Az indoklásról szólva kifejtette: a szociális és munkaügyi tárcához a szakszervezet által október elején eljuttatott levél a bíróság szerint nem minősült sztrájkkövetelésnek. A sztrájk céljában pedig, amelyben az autóbuszvezetők azt szerették volna elérni, hogy a nyugdíjas korkedvezményük ne függjön az általuk vezetett jármű típusától, a munkáltató nem volt érintett - tette hozzá. Elmondta: a cégvezetés a héten dönt arról, miként reagáljon az ítélet nyomán kialakult speciális helyzetre.

A vezérigazgató közlése szerint, mivel a sztrájk miatt eddig senki nem jelzett kártérítési igényt a Kapos Volánnál, várhatóan a társaság sem lép fel ezzel a szakszervezettel szemben. Az ügyből fakadó erkölcsi kárt azonban nem kívánja figyelmen kívül hagyni a cégvezetés - tette hozzá. Ez várhatóan azt jelenti, hogy a munkavállalókkal korábban kötött, a törvényi előírásokon felül többletjuttatásokról is szóló együttműködési megállapodást módosítani fogják - derült ki Torma Kálmán szavaiból, aki nehezményezte, hogy az adott napon csak a somogyi buszsofőrök sztrájkoltak, holott pont a Kapos Volán az, amely, egyetértve a korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos dolgozói követeléssel, tett már lépéseket, és ért is el eredményeket az illetékes hatóságoknál.

Dobi István, a KKSZ somogyi szervezetének elnöke úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy álláspontjuk szerint megfelelő egyeztetést folytattak le a kormánnyal a sztrájk előtt, a bírósági döntést ezért nem fogadják el, hanem felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be ellene még a héten a Legfelsőbb Bírósághoz. "Az eddigi jelek alapján, illetve a Kapos Volán igazgatóságának elnöke által megfogalmazott kemény kritika után személyemet, illetve munkaviszonyomat érintő retorziókra számítok, de ez nem változtat a tényen, hogy a sztrájk sikeres volt" - fogalmazott Dobi István, aki szerint a siker abban mérhető, hogy a buszsofőrök sztrájkjának hatására megállapodás közeli helyzetbe jutott a szakszervezet a kormánnyal.

Álláspontja szerint a kétórás somogyi munkabeszüntetés több gazdaságtalan járatot is érintett, ezért inkább megtakarítást, semmint kárt okozott a Kapos Volánnak.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Akvizícióval terjeszkedik a magyar HR-szolgáltató

Szerdán jelentették be hivatalosan a szerb vállalat felvásárlását. Teljes cikk

Foundever néven, hazai növekedési tervekkel folytatja működését a SYKES ügyfélszolgáltató

A Magyarországon korábban SYKES néven ismert vállalat bejelentette, hogy Foundever néven működik tovább. A globális társaság a hazai piacon is... Teljes cikk

Több mint 300 gyermekmunkást találtak amerikai McDonald's-okban

10 éves gyermekmunkást is találtak éjjel 2-kor az egyik McDonald’s étteremben a munkaügyi hatóság emberei az Egyesült Államokban. Összesen 305... Teljes cikk