Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Képviselői fizetések: nincs ötpárti egyezség

Nem változik a képviselői tiszteletdíjak és költségtérítések jelenlegi rendszere - ez derült ki a parlamenti pártok képviselőinek nyilatkozataiból, amelyet az ezzel kapcsolatos törvénymódosításról tartott ötpárti egyeztetés után tettek kedden Budapesten.

Tudomásul vettem, hogy vesztettem, hogy győzött az Orbán Viktor-i mutyi és szociális demagógia - fogalmazott Göndör István, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, hozzátéve: olyan megoldást javasolt, amelynek alapján nem növekszik a képviselők borítékjába kerülő havi jövedelem.

Közölte, az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságához és összeférhetetlenségük szigorításához szükséges egyes törvények módosításával minden képviselői jövedelmet adó- és járulékfizetési kötelezettség alá vonnának. A Göndör István és Balogh László (mindketten MSZP) által benyújtott előterjesztés általános vitáját szerdán kezdte meg a Ház.

Göndör István elmondta: nem folytatódnak a tárgyalások, mert nincs miről. Arra a felvetésre, hogy most népszavazást kezdeményeznek-e, Göndör István elmondta: ezt a törvényjavaslatot támogatta a szocialista frakció, arra volt mandátuma, hogy erről tárgyaljon. Az, hogy mi lesz ezután, majd eldöntik mások - közölte, hozzátéve, még neki is meg kell gondolnia, hogy visszavonja-e az előterjesztést. A szocialista politikus elmondta: az SZDSZ támogatta a javaslatot.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója elmondta: egyetértenek azzal, hogy a költségtérítés rendszerét meg kell változtatni, de nem lehet egy rossz megoldást egy még rosszabb megoldással orvosolni, és a jelenlegi helyzetben a képviselők fizetését háromszorosára emelni. Hozzátette: az 1989-es alkotmánymódosítás tartalmazza, hogy a képviselők javadalmazása tiszteletdíjból, kedvezményekből és költségtérítésből áll. Úgy vélte, nettó jövedelemnövekedést eredményezne a szocialisták javaslata, ez igaz a fizetésre, a végkielégítésre is. Kifogásolta a törvényjavaslat részét képező szociális csomagot, amely korengedményes nyugdíjazást és 50 éves kor felett közszolgálati járadékot tartalmaz.

Véleménye szerint közvélemény számára ugyanúgy elfogadhatatlan a képviselői tiszteletdíjak emelése, mint ahogy a költségtérítések rendszere is elfogadhatatlan. Répássy Róbert egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a közvélemény számára nemcsak a tiszteletdíjak háromszorosra emelése az elfogadhatatlan, hanem a számla nélküli költségtérítés. Az ellenzéki képviselő hozzátette: semmiféle olyan megoldást nem támogathatnak a költségtérítések rendezése ürügyén, amely háromszorosára emeli a képviselői fizetést.

Arra a kérdésre, hogy a költségtérítés rendszerét nem lehetne-e máshogy átalakítani, a fideszes politikus azt mondta, várják a szocialisták javaslatát. Mint mondta, tudomása szerint a szocialista frakció előtt volt egy alternatív javaslat, ez szóba került a mostani ötpártin is, de Göndör István közölte: neki arra van mandátuma, hogy a benyújtott törvényjavaslatról tárgyaljanak.

A Fidesz a jövőben is nyitott minden olyan tárgyalásra, amely a képviselői javadalmazást a közvélemény számára is elfogadható módon rendezi - fűzte hozzá. A fideszes politikus Hock Zoltánnal, az MDF elnökhelyettesével közösen azt javasolta, vonják vissza az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot.

Hock Zoltán azt mondta, az MDF kezdetektől világossá tette, csak akkor hajlandó egy ilyen törvényjavaslatot támogatni, ha azt mind az öt parlamenti párt támogatja. Mint mondta, azt is kezdeményezték, hogy a törvényben rögzítsék: a tiszteletdíjról szóló döntés a következő parlamentre vonatkozzon. Az elnökhelyettes közölte, készek arra, hogy részt vegyenek egy újabb ötpárti tárgyaláson erről a kérdésről.  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter