Kétmillió beteget hagyna magára Matolcsy"/>
Megjelent: 8 éve

Kétmillió beteget hagyna magára Matolcsy

Körülbelül ennyi beteget érint a miniszter múlt héten bejelentett csomagja. Ismét az egészségügy teljes csődje fenyeget.

images

Két millió ember ellátását veszélyezteti és a magyar egészségügy teljes összeomlásával fenyeget a múlt hét pénteken bejelentett Matolcsy-csomag azon intézkedése, mely szerint a közszférában dolgozók nem kaphatnának egyszerre fizetést és nyugdíjat - figyelmeztetett dr. Komáromi Zoltán országos háziorvosi szakfelügyelő.

A szakember szerint a 6800 háziorvos közül jelenleg körülbelül 1500-an dolgoznak a nyugdíjkorhatáron túl, és, ha „ezeket az embereket nyugdíjba kényszerítik, akkor azzal az egész alapellátást bedöntik." Onnantól kezdve pedig - mint egy dominóeffektus - a járó- és a fekvőbeteg-ellátás is működésképtelenné válik.

„Az 1500 praxis számolva 1400-1500-zal, nagyjából 2 millió beteget jelent. Ennyi ember ellátását veszélyezteti a döntés, amennyiben valóban végigviszik az egészségügy területén. Ha ez az 1500 háziorvos nyugdíjba megy, amellett, hogy elveszítjük a sokéves tapasztalatukat, üresen marad a helyük. Senkit nem találnak majd helyettük. Száz fizetőképes, praxist megvenni képes háziorvos nincs a piacon, nemhogy 1500! Megyék fognak bebukni, leginkább vidéken lesz tragikus a helyzet" - magyarázza.

Komáromi Zoltán szerint már maga a kijelentés és annak lehetősége is a mindennapi működést veszélyezteti, pánikot kelt, amire „most pont nincs szükség." Úgy véli, elvárható lenne bármelyik minisztertől, aki nincs tisztában a magyar egészségügy helyzetével, hogy ilyen horderejű döntés előtt tájékozódjon, és ne mint „elefánt a porcelánboltban" jelentsen be intézkedéseket.

„Ez a legfélelmetesebb az egészben, hogy pont azok nem gondolják végig, akik ezeket a döntéseket hozzák. Ha az a cél, hogy tönkretegyék a magyar egészségügyet, akkor a legjobb úton haladnak. Az alapellátás csődje a járó- és fekvőbeteg-ellátást is lebénítja majd. Gyakorlatilag sztrájkra sem lesz szükség, ugyanis ez azzal lesz egyenértékű" - tette hozzá a háziorvos.

Húszezren tűnhetnek el

Az egészségügyi intézményekben sem sokkal jobb a helyzet: a Matolcsy-féle megszorító intézkedés akár húszezer olyan nyugdíjas orvost és ápolót érinthet, akik nyugdíj mellett dolgoznak. „Most sincsenek betöltve az állások a rendelőkben és a kórházakban, ha az érintettek a nyugdíjat választják, összeomolhat az egészségügy, a fiatalabbak inkább külföldön vállalnak munkát - nyilatkozta a Blikknek Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A nyugdíjas orvosokat sem tudja nélkülözni az egészségügy; vannak olyan területek, amelyeket szinte csak nyugdíjas orvosok látnak el. „Északkelet-Magyarországon már egyetlen nyugdíjkorhatár alatti dolgozó járóbeteg-szakellátó orvos sincs" - mondta nemrég Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Klubrádiónak. Gyakori, hogy hetven fölött azért nem vonul nyugdíjba a doktor, mert nem lenne, aki a helyébe lépjen. Ilyen feltételekkel még nehezebb lesz őket maradásra bírni.

Szócska a kötelező nyugdíjazás ellen volt

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár idén júniusban egyszer már nemet mondott egy Matolcsy-reformra. Akkor a 62 év feletti közalkalmazottak kötelező nyugdíjazásáról jelentette ki, hogy az „nem megvalósítható". Akkor kiállt azért, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse az intézkedés. Hangsúlyozta: a 62 évesnél idősebb közszolgák kötelező nyugdíjba vonulása azonnal bedöntené az egészségügyet, mivel az körülbelül ötezer orvost érintene.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a múlt hét pénteki - immár több, mint 20 ezer orvost érintő - bejelentéséről mi az Egészségügyért Felelős Államtitkárság véleménye. Levélben megkerestük őket, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk