Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Kevés a munkaerő, ezért keletre tartanak a lengyel cégek

Lengyelország 2004-es uniós csatlakozása óta kétmillió lengyel állampolgár talált munkát Nyugat-Európában. A munkaerőhiány viszont arra kényszeríti a lengyel cégeket, hogy kelet felé forduljanak.

Már 1800 lengyel cég telepedett meg Oroszországban és Ukrajnában. A termelési költségek emelkednek, a munkaerőhiány nő, így egyre több lengyel cég fordul az olcsóbb kelet felé. A konyhai berendezéseket forgalmazó vezető cég, az Amica Oroszországban, Szentpétervár mellett épít gyárat. Az Audi, a Mercedes, a Mitsubishi, a Renault, a Smart, a Volkswagen és a Volvo részére autóüléseket és kárpitot gyártó Inter Grolcin Auto Ukrajna nyugati térségébe, Ungvárra költözteti a termelést, ahol a költségek alacsonyak. A vállalat kétezer állást kínál majd.

A vezető bútorgyártó, a Forte, valamint a Bioton gyógyszergyár a szanitereket gyártó Bella szintén oroszországi befektetéseket tervez, a fürdőszobai kiegészítőket készítő Cersanit és Kolo pedig Ukrajna felé orientálódik.

Tavaly a lengyel cégek 140 millió dollárt fektettek be Ukrajnában és 148 milliót Oroszországban. A vállalkozási jövedelemadó Ukrajnában 25 százalék, Oroszországban 24 százalék. Magasabb ugyan a lengyelországi 19 százaléknál, a kisebb működtetési költségek miatt mégis sok szempontból kedvezőbbek a működési feltételek.

A Lengyelországban beruházó külföldi cégek közül a japánok vezetnek. Tavaly a Sharp, a Toshiba, a Bridgestone és a Toyota döntött lengyelországi befektetésről. A külföldi tőkét azonban óvatosságra inti a lengyel TVN24 hírtévé, amely közzé tette: a lengyel dolgozók elvándorlása kínai munkaerő toborzására késztette a Lengyelország dél-keleti részében működő dél-koreai LG Electronicsot.

ma.hu/euractiv.hu
Follow hrportal_hu on Twitter