Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Kevés megváltozott munkaképességű kap munkát

A megváltozott munkaképességűek személyre szabottan bármilyen feladatot elláthatnak, tudnak és akarnak dolgozni, mégis nehezen találnak állást a munkaadók előítéletei miatt - mondta sorstársai nevében Mikesy György, a váci Cházár András többcélú oktatási intézmény igazgatója egy szemléletformáló konferencián.

images

images

A konferenciát - amelyen a megyei munkaügyi központok, önkormányzatok és civil szervezetek szakemberei is részt vettek - a február közepén megalakult és egyelőre március végéig működő Pest Megyei Esélyegyenlőségi Iroda szervezte.

Mikesy György elmondta: arról szeretnék meggyőzni a munkaadókat, hogy ne csak a törvény hatására alkalmazzanak megváltozott munkaképességű embereket; a többségi társadalom 70-80 százalékával szemben mindössze kilenc százalékuk tud elhelyezkedni az előítéletek miatt - mondta.

Pest megye, ezen belül a váci térség munkaerő-piaci helyzetéről, illetve a megváltozott munkaképességűek esélyeiről szólva Sabacz Róbert, a Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja váci kirendeltségének vezetője hangsúlyozta, hogy a főváros környéki térségben az országos, körülbelül 10 százalékos munkanélküli rátához képest csak 7-8 százalék az álláskeresők száma, mert az egymillió lakosú megyében viszonylag sok, 184 ezer gazdasági társaság működik. Az egyes kistérségekben eltérő a munkához jutás lehetősége, Budaörs környékén könnyebb, Nagykáta, vagy Cegléd környékén nehezebb állást találni - tette hozzá.

Pest megyében idén januárban 43.810 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, körülbelül kétszer annyit, mint 2007-2008-ban. A váci kirendeltségen jelenleg csaknem ötezer álláskeresővel foglalkoznak.

A kirendeltségvezető hozzátette: súlyos probléma, hogy a regisztrált álláskeresők körülbelül egyötöde egy éven túl sem tud munkába állni, ami gyakran önbizalomvesztéshez, nemegyszer deviáns magatartáshoz vezet. Megjegyezte: a segédmunkások iránt a legnagyobb a kereslet (beleértve a közfoglalkoztatottakat is), míg például a betanított munkások elhelyezkedési esélyei jelentősen csökkentek.

A váci munkaügyi kirendeltségen jelenleg 214 megváltozott munkaképességű álláskeresőt tartanak nyilván - fűzte hozzá Sabacz Róbert. Reményét fejezte ki, hogy folytatódhat az e kör elhelyezését nagyban segítő, tavaly áprilisban felfüggesztett központi program. Mint mondta, több cég keres megváltozott munkaképességűeket, például mosodai, takarítói, telefonos operátori vagy adminisztrációs munkakörbe.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter