Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Kevesebben keresnek állást Győr megyében

Jelentősen csökkent, ötéves mélypontot ért el az álláskeresők száma Győr-Moson-Sopronban.

Október végén 8013 álláskeresőt tartottak nyilván, 16,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, míg szeptember végéhez képest 2,6 százalékos a csökkenés – közölte az MTI-vel csütörtökön a megyei kormányhivatal munkaügyi központja.

Kara Ákos (Fidesz), a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke, győri országgyűlési képviselő az adatsort kommentálva az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a kormány által támogatott járműipari beruházások és azok egyre terebélyesedő beszállítói köre vitte ötéves mélypontra a munkanélküliséget Győr-Moson-Sopron megyében.

A munkaügyi központ tájékoztatása szerint így a megyében 3,9 százalékos a munkanélküliség, ami az előző havinál egy, az egy évvel korábbinál 0,8 százalékponttal alacsonyabb.

Győrben a múlt hónap végén 5,1 százalék volt ez a mutató, ami egy év alatt 1,1, egy hónap alatt 0,1 százalékpontos csökkenés. Kapuvár térségében a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék volt a tavaly októberi és az idén szeptemberi 3,3 százalék után.

Mosonmagyaróváron az álláskeresők aránya 3,2 százalékos, ami egy év alatt 0,5 százalékpontos javulás, egy hónap alatt 0,1 százalékpontos romlás. Sopronban egy éve 2,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta; szeptemberben és októberben is 2,2 százalékos volt a mutató. Csornán egy év alatt 0,5, egy hónap alatt 0,3 százalékpontos csökkenés eredményeként 2,4 százalékos az álláskeresők aránya.

Az álláskeresők iskolai végzettségének szempontjából Győr-Moson-Sopron megye helyzete eltér az országos átlagtól, ahol az alapfokú végzettségűek képviselik a legnagyobb arányt. A megyében az álláskeresők 60,8 százaléka középfokú, 9,3 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és 29,9 százalék fejezte be legfeljebb az általános iskolát. A képzetlenek aránya jelenleg a legalacsonyabb az országban, ami a jobb foglalkoztatási helyzetnek, valamint a képzéseknek köszönhető.

A tájékoztatás szerint 8,5 százalékkal csökkent a pályakezdő álláskeresők száma, 1043-ra. Körükben a legfeljebb 8 általános iskolát végzettek aránya 18,6, a szakiskolát vagy szakmunkásképzőt végzetteké 23,6, a szakközépiskolát, gimnáziumot és technikumot befejezetteké 47,2, a felsőfokú végzettségűeké pedig 10,6 százalék.

A munkaügyi központ közleménye szerint októberben 3893 üres álláshelyre tudtak kiközvetíteni embert, ebből 1828-at a hónap folyamán jelentettek be. A hónap végén a zárónapi üres álláshelyek száma 2355 volt. Október folyamán adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek területéről érkezett be a legtöbb állásajánlat, egynegyed volta feldolgozóipari új álláslehetőségek aránya.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mentőövet kapnak a fizetésképtelenség határára sodródott cégek

A júliustól életbe lépő törvény célja, a vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelése. Teljes cikk

Ingyen vehetnek részt a Múzeumok Éjszakáján az egészségügyi és a szociális dolgozók

A kedvezmény a két ágazat közel 200 ezer érintett szakdolgozóját érinti. Teljes cikk

Megtöbbszöröződött a vendéglátó szektorban feladott álláshirdetések száma

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke szerint több lépcsőben indul majd újra a vendéglátó szakma. Teljes cikk