Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Kevesebben keresnek állást Győr megyében

Jelentősen csökkent, ötéves mélypontot ért el az álláskeresők száma Győr-Moson-Sopronban.

Október végén 8013 álláskeresőt tartottak nyilván, 16,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, míg szeptember végéhez képest 2,6 százalékos a csökkenés – közölte az MTI-vel csütörtökön a megyei kormányhivatal munkaügyi központja.

Kara Ákos (Fidesz), a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke, győri országgyűlési képviselő az adatsort kommentálva az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a kormány által támogatott járműipari beruházások és azok egyre terebélyesedő beszállítói köre vitte ötéves mélypontra a munkanélküliséget Győr-Moson-Sopron megyében.

A munkaügyi központ tájékoztatása szerint így a megyében 3,9 százalékos a munkanélküliség, ami az előző havinál egy, az egy évvel korábbinál 0,8 százalékponttal alacsonyabb.

Győrben a múlt hónap végén 5,1 százalék volt ez a mutató, ami egy év alatt 1,1, egy hónap alatt 0,1 százalékpontos csökkenés. Kapuvár térségében a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék volt a tavaly októberi és az idén szeptemberi 3,3 százalék után.

Mosonmagyaróváron az álláskeresők aránya 3,2 százalékos, ami egy év alatt 0,5 százalékpontos javulás, egy hónap alatt 0,1 százalékpontos romlás. Sopronban egy éve 2,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta; szeptemberben és októberben is 2,2 százalékos volt a mutató. Csornán egy év alatt 0,5, egy hónap alatt 0,3 százalékpontos csökkenés eredményeként 2,4 százalékos az álláskeresők aránya.

Az álláskeresők iskolai végzettségének szempontjából Győr-Moson-Sopron megye helyzete eltér az országos átlagtól, ahol az alapfokú végzettségűek képviselik a legnagyobb arányt. A megyében az álláskeresők 60,8 százaléka középfokú, 9,3 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és 29,9 százalék fejezte be legfeljebb az általános iskolát. A képzetlenek aránya jelenleg a legalacsonyabb az országban, ami a jobb foglalkoztatási helyzetnek, valamint a képzéseknek köszönhető.

A tájékoztatás szerint 8,5 százalékkal csökkent a pályakezdő álláskeresők száma, 1043-ra. Körükben a legfeljebb 8 általános iskolát végzettek aránya 18,6, a szakiskolát vagy szakmunkásképzőt végzetteké 23,6, a szakközépiskolát, gimnáziumot és technikumot befejezetteké 47,2, a felsőfokú végzettségűeké pedig 10,6 százalék.

A munkaügyi központ közleménye szerint októberben 3893 üres álláshelyre tudtak kiközvetíteni embert, ebből 1828-at a hónap folyamán jelentettek be. A hónap végén a zárónapi üres álláshelyek száma 2355 volt. Október folyamán adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek területéről érkezett be a legtöbb állásajánlat, egynegyed volta feldolgozóipari új álláslehetőségek aránya.
  • 2022.12.01CX-Ray hálózatelemzés online workshop Szeretnéd tudni, hogy kik a véleményvezérek, mentorok, talentek, szakértők, információforrások, kiégés szélén állók, elkötelezettek, elszigeteltek vagy potenciális vezetők a szervezetben? Részletek Jegyek
  • 2022.12.01CX-Ray elégedettség felmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
KSH: 16 ezerrel nőtt a külföldön dolgozók létszáma

Októberben a munkanélküliek száma 176 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt. Teljes cikk

Izer Norbert: 97 ezer cég spórolhatna jövőre kisvállalati adóval

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint a kiva népszerűsége nő a leggyorsabban. Teljes cikk

Magyar fiatal a Volkswagen Konszern legjobbjai között

A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria munkatársa, Rácz Alexandra. Teljes cikk