Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Kevesebben keresnek állást Győr megyében

Jelentősen csökkent, ötéves mélypontot ért el az álláskeresők száma Győr-Moson-Sopronban.

Október végén 8013 álláskeresőt tartottak nyilván, 16,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, míg szeptember végéhez képest 2,6 százalékos a csökkenés – közölte az MTI-vel csütörtökön a megyei kormányhivatal munkaügyi központja.

Kara Ákos (Fidesz), a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke, győri országgyűlési képviselő az adatsort kommentálva az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a kormány által támogatott járműipari beruházások és azok egyre terebélyesedő beszállítói köre vitte ötéves mélypontra a munkanélküliséget Győr-Moson-Sopron megyében.

A munkaügyi központ tájékoztatása szerint így a megyében 3,9 százalékos a munkanélküliség, ami az előző havinál egy, az egy évvel korábbinál 0,8 százalékponttal alacsonyabb.

Győrben a múlt hónap végén 5,1 százalék volt ez a mutató, ami egy év alatt 1,1, egy hónap alatt 0,1 százalékpontos csökkenés. Kapuvár térségében a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék volt a tavaly októberi és az idén szeptemberi 3,3 százalék után.

Mosonmagyaróváron az álláskeresők aránya 3,2 százalékos, ami egy év alatt 0,5 százalékpontos javulás, egy hónap alatt 0,1 százalékpontos romlás. Sopronban egy éve 2,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta; szeptemberben és októberben is 2,2 százalékos volt a mutató. Csornán egy év alatt 0,5, egy hónap alatt 0,3 százalékpontos csökkenés eredményeként 2,4 százalékos az álláskeresők aránya.

Az álláskeresők iskolai végzettségének szempontjából Győr-Moson-Sopron megye helyzete eltér az országos átlagtól, ahol az alapfokú végzettségűek képviselik a legnagyobb arányt. A megyében az álláskeresők 60,8 százaléka középfokú, 9,3 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és 29,9 százalék fejezte be legfeljebb az általános iskolát. A képzetlenek aránya jelenleg a legalacsonyabb az országban, ami a jobb foglalkoztatási helyzetnek, valamint a képzéseknek köszönhető.

A tájékoztatás szerint 8,5 százalékkal csökkent a pályakezdő álláskeresők száma, 1043-ra. Körükben a legfeljebb 8 általános iskolát végzettek aránya 18,6, a szakiskolát vagy szakmunkásképzőt végzetteké 23,6, a szakközépiskolát, gimnáziumot és technikumot befejezetteké 47,2, a felsőfokú végzettségűeké pedig 10,6 százalék.

A munkaügyi központ közleménye szerint októberben 3893 üres álláshelyre tudtak kiközvetíteni embert, ebből 1828-at a hónap folyamán jelentettek be. A hónap végén a zárónapi üres álláshelyek száma 2355 volt. Október folyamán adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek területéről érkezett be a legtöbb állásajánlat, egynegyed volta feldolgozóipari új álláslehetőségek aránya.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter