Ki dönti el, hogy milyen csípős egy paprika?
A paprikákat többféle tulajdonságaik alapján meg tudjuk különböztetni. Az egyik ilyen alapvető tulajdonság, hogy édes-e a paprika vagy pedig csípős. Az édes paprikákat nem rangsorolják ennél tovább, hogy melyik mennyire kellemes, az erős paprikákat viszont rangsorolják csípősségük szerint.
Bár ez a ranglista nem teljesen objektív, azért azt meg lehet a segítségével állapítani, hogy melyik az az erősségi kategória, amit még élvezettel tudunk fogyasztani, és honnan kezdődik a kihívás.
A Chili Hungária Webáruház ebben a cikkben elárulja, hogy mi adja ezeknek az olykor apró növényeknek a brutális erejét, és ki állapítja meg egy paprikáról az erősségi szintjét.
A paprika ereje
A paprika lényegét, vagyis az erejét a kapszaicin adja. Ez egy nagyon stabil vegyület, amely vízzel gyakorlatilag oldhatatlan, ezért a vízivás nem tudja csillapítani a paprika okozta csípős érzést.
A kapszaicint nem csak ebben a formában ismerik el, hanem fájdalom- és gyulladáscsökkentőként is. Azonban érdemes vele csínján bánni, túlzott fogyasztása akár káros is lehet, a bőrre kenhető, kapszaicintartalmú készítmények mellékhatásaként pedig bőrérzékenység, bőrpír léphet fel.
A Chili Hungária Webáruháznál további érdekességeket olvashatsz a paprikákról, az otthoni nevelésükről, de házi paprikakrém receptet is találsz.
Ki dönti el, hogy milyen erős?
Wilbur Scoville amerikai kémikus adta arra a fejét 1912-ben, hogy kitaláljon egy skálázott rendszert, amin össze lehet mérni a különböző paprikák csípősségét. Az eljárás lényege, hogy a paprikából készült oldatot addig hígítják cukros vízzel, amíg az öttagú kóstoló bizottságból legalább három nem érzi a csípős ízt. A Scoville skálán elért értéket a hígítás mértéke (SHU= Scoville heat unit) adja meg. Amennyi a vizsgált paprika értéke, annyi szorosára lett hígítva.
Ez a kóstoláson alapuló módszer meglehetősen szubjektív, hiszen az egyénenként változó, hogy ki mennyire bírja az erős ízeket. Ráadásul a kapszaicint nem az ízlelőbimbókon keresztül érzékeljük, hanem a fájdalom- és hőmérséklet-érzékelő receptorokon keresztül, ezért aki rendszeresen fogyaszt erősen pikáns ízeket, az képes hozzászokni.
A skála nullától indul, ide tartoznak az édes fajtájú paprikák, mint amilyen a kápia vagy a kaliforniai paprika. A legmagasabb SHU értékkel a Carolina Reaper nevű paprika áll a maga másfél-kétmilliós eredményével.
Új eljárás a mérésben
A Scoville által kifejlesztett módszert elég sokáig alkalmazták. A megbízhatóság miatt azonban ma már inkább folyadékkromatográfiával (ez a Gillett módszer) végzik a mérést. Ez a folyamat egyszerre több csípősségért felelős anyagot vizsgál, és intenzitásuknak megfelelően osztályozza. Ennek az eljárásnak más a mértékegysége (Asta), mint a Scoville skáláé. Az Asta érték 20-40%-kal alacsonyabb, mint az SHU érték lenne, emiatt még átszámításokat is kell végezni.
- 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is! Részletek Jegyek
- 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni. Részletek Jegyek
- 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége. Részletek Jegyek
- 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni Részletek Jegyek
Kisebbségben vannak azok, akik úgy érzik, megbecsülik őket. Teljes cikk
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forint volt. Teljes cikk
A rendelőben több osztályon is szünetelni fog az ellátás az átmeneti szakemberhiány miatt. Teljes cikk