Megjelent: 3 éve

Ki dönti el, hogy milyen csípős egy paprika?

A paprikákat többféle tulajdonságaik alapján meg tudjuk különböztetni. Az egyik ilyen alapvető tulajdonság, hogy édes-e a paprika vagy pedig csípős. Az édes paprikákat nem rangsorolják ennél tovább, hogy melyik mennyire kellemes, az erős paprikákat viszont rangsorolják csípősségük szerint.

Bár ez a ranglista nem teljesen objektív, azért azt meg lehet a segítségével állapítani, hogy melyik az az erősségi kategória, amit még élvezettel tudunk fogyasztani, és honnan kezdődik a kihívás.

A Chili Hungária Webáruház ebben a cikkben elárulja, hogy mi adja ezeknek az olykor apró növényeknek a brutális erejét, és ki állapítja meg egy paprikáról az erősségi szintjét.

A paprika ereje

A paprika lényegét, vagyis az erejét a kapszaicin adja. Ez egy nagyon stabil vegyület, amely vízzel gyakorlatilag oldhatatlan, ezért a vízivás nem tudja csillapítani a paprika okozta csípős érzést.

A kapszaicint nem csak ebben a formában ismerik el, hanem fájdalom- és gyulladáscsökkentőként is. Azonban érdemes vele csínján bánni, túlzott fogyasztása akár káros is lehet, a bőrre kenhető, kapszaicintartalmú készítmények mellékhatásaként pedig bőrérzékenység, bőrpír léphet fel.

A Chili Hungária Webáruháznál további érdekességeket olvashatsz a paprikákról, az otthoni nevelésükről, de házi paprikakrém receptet is találsz.

Ki dönti el, hogy milyen erős?

Wilbur Scoville amerikai kémikus adta arra a fejét 1912-ben, hogy kitaláljon egy skálázott rendszert, amin össze lehet mérni a különböző paprikák csípősségét. Az eljárás lényege, hogy a paprikából készült oldatot addig hígítják cukros vízzel, amíg az öttagú kóstoló bizottságból legalább három nem érzi a csípős ízt. A Scoville skálán elért értéket a hígítás mértéke (SHU= Scoville heat unit) adja meg. Amennyi a vizsgált paprika értéke, annyi szorosára lett hígítva.

Ez a kóstoláson alapuló módszer meglehetősen szubjektív, hiszen az egyénenként változó, hogy ki mennyire bírja az erős ízeket. Ráadásul a kapszaicint nem az ízlelőbimbókon keresztül érzékeljük, hanem a fájdalom- és hőmérséklet-érzékelő receptorokon keresztül, ezért aki rendszeresen fogyaszt erősen pikáns ízeket, az képes hozzászokni.

A skála nullától indul, ide tartoznak az édes fajtájú paprikák, mint amilyen a kápia vagy a kaliforniai paprika. A legmagasabb SHU értékkel a Carolina Reaper nevű paprika áll a maga másfél-kétmilliós eredményével.

Új eljárás a mérésben

A Scoville által kifejlesztett módszert elég sokáig alkalmazták. A megbízhatóság miatt azonban ma már inkább folyadékkromatográfiával (ez a Gillett módszer) végzik a mérést. Ez a folyamat egyszerre több csípősségért felelős anyagot vizsgál, és intenzitásuknak megfelelően osztályozza. Ennek az eljárásnak más a mértékegysége (Asta), mint a Scoville skáláé. Az Asta érték 20-40%-kal alacsonyabb, mint az SHU érték lenne, emiatt még átszámításokat is kell végezni.

  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Pertársaság létrehozására biztatja az orvosokat a kamara

Az Orvosi Kamara elnöke szerint az orvosokat, akik nem írják alá az új ügyeleti szerződést 5 millió forintig terjedő büntetéssel és a praxisjog... Teljes cikk

Jövőre meglesz az ötezredik milliárdos Magyarországon

2024 végére eléri az 5 ezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint felett rendelkeznek, a magyar dollármilliárdosok száma pedig... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek