Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat?"/>
Megjelent: 10 éve

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat?

A Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) aggasztónak tartja a magyarországi demográfiai folyamatok alakulását, és azt javasolja, hogy készüljön átfogó program a helyzet javítására - mondta Parragh László, a GSZT soros elnöke hétfőn háttérbeszélgetésen, Budapesten.

A GSZT megrendelésére készült tanulmány szerint Magyarországon 2021-ben már több mint 3 millió idős emberről kell majd gondoskodni, és ez megfelelő létszámú, gazdasági teljesítőképességű aktív népesség nélkül megoldhatatlan feladat.

A háttérbeszélgetésen Hablicsek László demográfus, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a gazdaságihoz hasonlóan egy népesedési konvergenciaprogramot kellene készíteni a demográfiai folyamatok kedvező befolyásolása érdekében.

A kutató hangsúlyozta, hogy az ország népesedési helyzete aggodalomra ad okot, mert szinte minden elemében kihívások vannak. Példaként említette, hogy az ország lélekszáma éppen csak hogy 10 millió felett van, és hamarosan alá is kerülhet. A korösszetétel előnytelenül változik, egyre nagyobb az idősebb korosztály, 2007-től pedig már új folyamat, hogy nemcsak a fiatalok száma csökken az idősekével szemben, hanem a középkorosztály létszáma is mérséklődik. Ebből milliós nagyságrendűre prognosztizálható az aktív korosztály létszámcsökkenése a következő húsz évben - tette hozzá.

Hablicsek László kiemelte, hogy a magyarországi gyermekvállalás alacsony szinten van, ugyanakkor évente 15 ezerre tehető a migrációból származó "nyereség", de ez csak részben mérsékli az ország népességének csökkenését.

A szerző szerint a kedvező népességfejlődés alakítása csak az összes befolyásoló demográfiai tényező együttes, jelentős javulásának következménye lehet.

A tanulmányban szerepel, hogy a hazai roma népesség gyors ütemű integrálása sürgős feladat. A 2001. évi átlagos gyermekszám a roma népességnél 2,9, azaz 100 nő 290 gyermeket szül élete során. Országosan ez a mutató 1,3 volt 2001-ben.

A demográfusok szerint 2050-ig akkor remélhető létszámfenntartás, ha a termékenység színvonala tartósan 1,7 felett alakul, az élettartamok elérik a 80 évet, és évi 25 ezer fős bevándorlási többlet realizálódik.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk