Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Kiemelkedő hozamot értek el az önkéntes nyugdíjpénztárak

Kiemelkedő, 15,57 százalékos átlagos hozamot értek el 2012-ben a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak, az egy tagra vetített átlagos vagyon az előző évhez képest 4,5 százalékkal, 740 ezer forintra nőtt. A magánnyugdíjpénztárak egy tagra jutó vagyona 21 százalékkal gyarapodott, az egészségpénztárak tagdíjbevétele pedig 5 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál - jelentette be a szervezet elnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Lehoczky László az önkéntes nyugdíjkasszák adatait ismertetve elmondta: vagyonuk a tavalyi jó hozamnak köszönhetően egy év alatt 7,7 százalékkal, 824 milliárd forintra nőtt. Az átlagos hozam 15,57 százalék, amely meghaladja az 5,7 százalékos tavalyi átlagos inflációt, vagyis jelentős reálhozamot produkáltak. A Stabilitás tagpénztárai a kezelésükben lévő vagyon 99,97 százalékánál az inflációnál magasabb hozamot értek el. Ezen belül a 13 százalékos éves nettó hozam feletti portfóliórészek aránya 83,46 százalék volt. Az egy pénztártagra vetített átlagos vagyon 4,5 százalékkal, közel 740 ezer forintra nőtt.

Az önkéntes pénztárak taglétszáma tovább mérséklődött, 2012 végén több mint 1,11 millió tagot tartottak nyilván a szövetség tagjai. A pénztári tagdíjbevételek számottevően elmaradtak a 2007-2008. évi csúcstól. A cafeteria által támasztott versenyt figyelembe véve a szinten maradásnak is örülni kell, a hosszú távú elemeknek ugyanis nehéz versenyezniük a rövid távúakkal - jegyezte meg Lehoczky László.

A pénztárszövetség elnöke kiemelte: az önkéntes ág működési eredménye veszteséget mutat, annak mértéke azonban távolról sem a valós. A nem fizető tagoktól ugyanis át lehet csoportosítani a hozamból a működési tartalék javára (az egységes tagdíjból a működési tartalékra jutó összeg nagyságáig). Ezt az összeget nem tartalmazza az adatsor, mivel azt nem is kell a működési eredményhez számolni.

A Stabilitáshoz tartozó pénztárak tavaly mintegy 700 millió forintot csoportosítottak át a hozamból, így a mérleg szerinti negatív eredmény ellenére is több pénztár növelni tudta a saját tőkéjét, illetve a szektor 1,2 milliárd forintos veszteségénél vélhetően jóval kisebb lett a működési tartalék csökkenése.

A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma tovább csökkent, 2012 végén 63,5 ezer volt. Mindössze három magánnyugdíjpénztár rendelkezett a negyedév végén 10 ezernél nagyobb tagsággal. Bár a magánnyugdíjpénztárak összesített vagyona csökkent, az egy tagra vetített átlagos vagyon a 2011 végén mért 2,27 millióról jelentősen, 21,1 százalékkal 2,75 millió forintra nőtt. A 2012 végi egy tagra jutó átlagos vagyon közel háromszorosa a 2010 végén regisztrált 0,99 millió forintnak. Ez azt jelzi, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagságukat a jogszabályváltozás ellenére fenntartók jóval az átlagot meghaladó jövedelemmel rendelkeztek.

Az egészségpénztárak az egyre erősebb konkurenciát jelentő cafeteria elemek mellett jól szerepeltek, a szektor taglétszáma töretlenül növekszik, az elmúlt évben 981 ezer főről 1 millió 41 ezerre emelkedett. A tagdíjbevételek a múlt évben 61 milliárd forintot tettek ki, szemben a 2011-es 56 milliárddal, ezzel párhuzamosan a működési kiadások - a 2011-ben mért 4,8 milliárdról - 5 milliárd forintra nőttek.

A Stabilitáshoz csatlakozott egészségpénztáraknál az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon az év során, az első negyedév végén mért 56,88 ezerről 63,73 ezerre emelkedett, utóbbi meghaladja a 2010 és 2011 végén mért 61,89, illetve 61,40 ezer forintot. A piacvezetők továbbra is a pénzügyi csoportok által támogatott pénztárak.

Lehoczky László elmondta, az önkéntes kasszák tagjainak 92 százalékát képviselő szervezet kedden megtartott éves rendes közgyűlése megerősítette, hogy a pénztárszövetség tevékenységének fő iránya továbbra is az önkéntes pénztári szféra. A közgyűlés egyidejűleg úgy döntött, hogy megnyitja kapuit az önsegélyező pénztárak előtt is.

A Stabilitás kedden öt évre új elnökséget választott, amelynek tagjai: Kozek András (Allianz), Lehoczky László (MKB), Ludvai Judit (Aegon), Nagy Csaba (OTP) és Váradi Péter (AXA). Az elnökségi tagok ismét Lehoczky Lászlót választották a szervezet elnökének.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter