Megjelent: 11 éve

Kistérségi összefogás a foglalkoztatás növelésére

Új munkahelyek teremtése, a foglalkozatási szint növelése, a képzések vállalati igényekhez való igazítása a legfőbb céljai egy alakuló kistérségi kezdeményezésnek, a Foglalkoztatási Paktumnak.

Együttműködés és összehangolt fellépés szükséges a kistérség foglalkoztatásának javítása érdekében - hangzott el azon a konferencián, amelyet kedden tartottak Gödöllőn, és amelynek keretében bemutatták a Gödöllői Kistérség Foglalkoztatási Paktumot. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló Paktum konzorciumi tagjai a Gödöllői Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Kistérségi Társulása, a Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ, a Szent István Egyetem, Decathlon - Tízpróba Magyarország Kft. és a GAK Nonprofit Közhasznú Kft., mint főpályázó.

Magyarországon idáig mintegy 50 foglalkoztatási paktumot kötöttek, amelyek között találhatóak települési, kistérségi, megyei illetve regionális paktumok. A Foglalkozatási Paktum célja egy partneri együttműködés kialakítása a munkaerőpiac különböző szereplői között - mint a munkaadók, munkavállalók, önkormányzatok, képzőintézmények, civil szervezetek, valamint a munkaügyi központ - a térség foglalkoztatási és gazdasági helyzetének fejlesztése céljából. Átfogó cél a foglalkoztatási szint növelése, új munkahelyek teremtése, meglévő munkahelyek védelme, térségi humán-erőforrás fejlesztés, a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci reintegrációja, a képzések munkaerő-piaci igényekhez való igazítása.


Partnerségi hálózat a munkahelyekért"Az első lépés a Foglalkozatási Paktum keretében, hogy a térségi szereplők ismerjék meg a kistérség foglalkoztatási helyzetét, a munkanélküliség okait, annak érdekében, hogy összehangolják a gazdasági és humánerőforrás-fejlesztési elképzeléseiket, és összhangba hozzák a pénzügyi forrásokat" - emelte ki Csillag Gabriella, a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. paktummenedzsere. A helyzetfelmérést a Kistérségi Foglalkoztatási Stratégia megalkotása követi a különböző szektorok képviselőnek bevonásával.

"Szeretnénk létrehozni egy széleskörű, fenntartható együttműködést, partnerségi hálózatot a foglalkoztatási problémák megoldására" - tette hozzá Csillag Gabriella. A foglalkoztatási paktum egy nyitott együttműködési forma, ami azt jelenti, hogy bármelyik szervezet folyamatosan csatlakozhat a helyi partnerséghez. A partnerségi együttműködés fontos kiindulópontja, hogy a foglalkoztatás színvonalának javítása nem nélkülözheti a munkaerő-piac szereplőinek összefogását, a gazdasági és humánerőforrás stratégiák összehangolását.


A képzéseket a vállalati igényekhez kell alakítaniDr. Gémesi György, a Gödöllői Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Kistérségi Társulásának elnöke szerint az alakuló Foglalkoztatási Paktum rendkívül hasznos lehet a kistérség foglalkoztatási helyzetének javítása céljából. "A kezdeményezés feladata, hogy a térségben a foglakoztatási kérdés összehangoltabb legyen, jobb legyen a szereplők közötti információáramlás és együttműködés. Fontosnak tartom, hogy az együttműködő partnerek között az önkormányzatokon illetve a kis, közép és multinacionális vállalatokon kívül a képzőintézmények megjelennek. A képzések tekintetében elengedhetetlen, hogy az oktató és képzőintézmények a helyi gazdasági szereplők igényeihez alkalmazkodjanak. A paktum fő feladata az érintett szereplők közötti együttműködés lehetőségének biztosítása" - fogalmazott.


Esély az elhelyezkedésreAz elvi megállapodások mellett gyakorlati terveket is bemutattak a Paktum tagjai. A lakosság számára rövid távon érzékelhető hatások közül Dr. Csapó Beatrix projektvezető kiemelte, hogy a munkavállalók a térségi helyzetfeltárást követően olyan képzési, továbbképzési, készség- és kompetenciafejlesztési programokban vehetnek részt, melyek a helyi munkaerő-piaci igényekre épülnek.

"A Foglalkoztatási Paktum hosszú távú hatását a "Megfelelő embert a megfelelő helyre" kifejezéssel írhatnánk le, azaz a foglalkoztatási kereslet-kínálat összehangolása révén növekszik a lakosság elhelyezkedési esélye a kistérségben" - mondta Dr. Csapó Beatrix. "Különösen fontosnak tartjuk ugyanakkor a Paktum megvalósulásakor azt is, hogy a cégek és a képzőintézmények között létrejövő együttműködések hatására a hiányszakmák vonzóvá váljanak a fiatalok számára, a szakmunkák iránti érdeklődést felkeltsük és fenntartsuk" - tette hozzá.

A lakosságot a projekt során két állásbörzével is várják, és két foglalkoztatási fórum is megvalósításra kerül.


Kulcskérdés: a humánerőforrás-fejlesztésA Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerint a gödöllői foglalkoztatási partnerség egy újabb platformot teremthet arra, hogy a régió egyik frekventált kistérsége foglakoztatási és gazdasági helyzetének értékelését az együttműködő partnerek közösen végezzék el, közösen mérjék fel a gazdasági krízis hatásait, és azt is, hogy hogyan tudnak innen továbblépni.

Juhász Ágostonné, a Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ (KMRMK) főtanácsosa a sajtótájékoztatón elmondta: a gazdaságfejlesztésben rejlő lehetőségek mérlegelésekor a humánerőforrás-értékelést nagyobb figyelemmel kell elvégezni. Kulcskérdés, hogy a humánerőforrás- fejlesztéséről hogyan vélekednek a partnerség szereplői, illetve mit kívánnak ez ügyben közösen tenni. A forrás-, tevékenység-, érték- és érdekkoordináció sokat fejlődött az önkormányzatokkal, vállalkozásokkal, nonprofit szektor szereplőivel történő közös programok megvalósítása során.


Munkáltatói oldalrólA munkáltatók bevonása a Foglalkoztatási Paktumba az egyik legfőbb feladat a közeljövőben. A Decathlon áruházakat működtető Tízpróba Magyarország Kft. már csatlakozott a kezdeményezéshez. "A pályakezdő fiatalok elhelyezkedését szeretnénk elősegíteni, hogy felkészülten nézhessenek szembe a munkakeresés kihívásaival, ezért a program keretein belül tervezett tréningeken keresztül a munkaadói elvárásokat kívánjuk bemutatni" - hangsúlyozta Tóth Árpád, a csömöri Decathlon áruház igazgatója. Kiemelte a széleskörű gyakorlati képzés fontosságát, ezért gyakorlati lehetőséget kínálnak a pályakezdőknek a csömöri áruházban. "Ezen felül az idei év kiemelt projektje cégünknél egy logisztikai központ nyitása Hatvanban, amelyhez számos munkavállalóra lesz szükségünk az elkövetkezendő időszakban, toborzásukhoz komoly segítséget nyújthat a Foglalkoztatási Paktum" - mondta Tóth Árpád.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt a mentőkötél a könnyűzenei szektor szereplőinek

Összesen 356 koncert- és rendezvény jut csaknem 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz. Teljes cikk

Új mentőautókat kap az OMSZ

Húsz új mentőautó érkezett az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ), további 42 járművet a napokban kapnak meg, ezzel a mentőautók átlagéletkora 4,8... Teljes cikk

Átlagosan 736 ezer forint megtakarítása van egy magyar fiatalnak

Idén, a második negyedévben a 19-29 évesek 58 százalékának volt megtakarítása, és csak 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem... Teljes cikk