Megjelent: 8 éve

"Kizsigerelik a biztonsági ellenőröket a cégnél"

Első fokon helyt adott a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) által képviselt dolgozók keresetének a bíróság, és kötelezte a törvénytelenül ki nem adott pihenőidők kifizetésére a Hochtief-Budapest Airport repülőtér német üzemeltetőjét. A biztonsági ellenőrök 12 óra alatt sokszor csak 30 percre ülhetnek le - havi 90-110 ezer forintos nettó bérért - írja a LESZ sajtóközleménye.

A LESZ azután kereste bírósági úton az elégtételt az általa képviselt 168 biztonsági ellenőr munkavállalónak, hogy a szakszervezeti kifogások után az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet vizsgálata is kimondta: helyszíni ellenőrzéseiken bebizonyosodott, hogy a Hochtief-Budapest Airport nem adja ki a dolgozóknak jog szerint járó munkaközi szünetet. A cég a hatósági vizsgálatok után sem változtatott gyakorlatán.

A korábbi és az új Munka törvénykönyve megegyezik abban, hogy ha a beosztás szerinti nap munkaidő vagy a rendkívüli munkavégzés időtartama a hat órát meghaladja, valamint minden további három óra munkavégzés után a munkavállaló részére - a munkavégzés megszakításával - legalább húsz perc, legfeljebb egy óra egybefüggő munkaközi szünetet kell biztosítani.

Ezzel szemben a Hochtief-Budapest Airport a 8 és 12 órás munkaidő alatt csak egy, jellemzően 20-30 perc hosszú ebédszünetet biztosít. Ennek időpontja és hossza a forgalom függvénye. A közlemény szerint ez az egyetlen időszak a munkanap folyamán, amikor a biztonsági ellenőrök leülhetnek, elhagyhatják a beléptetési pontot - a mosdóhasználatra is csak esetlegesen és ritkán van módja a dolgozóknak. Ez nem csak munkaügyi és egészségügyi probléma, de a koncentrációkészséget is veszélyezteti, ami ebben a munkakörben megengedhetetlen kockázatokat szül - olvasható a sajtóanyagban.

A tavaly tavasszal indult per során a Hochtief-BA vezetősége haladékot kért a bíróságtól, arra hivatkozva, hogy peren kívül szeretne megegyezni a LESZ-szel. Azonban az erre kapott három hónapos időszakban a szakszervezet egyetlen egy megkeresésére sem reagáltak, maguk pedig semmilyen tárgyalást nem kezdeményeztek. A szakszervezet számára egyértelművé vált, hogy a joggal rosszhiszeműen visszaélve, csak az időhúzás volt a cégvezetés célja, így is közelebb kerülve a repülőtér tervezett tulajdonosváltásához. A vállalat valószínűleg fellebbez a márciusban meghozott első fokú ítélet ellen, kártérítést egyelőre nem fizetett a dolgozóknak.

A szakszervezet szerint a Hochtief-Budapest Airport az elmúlt években lezüllesztette a biztonsági területet. Ezt ma már az utasok is közvetlenül tapasztalják. Az embertelen és tervezhetetlen munkaidő-beosztásban dolgozó biztonsági ellenőrök nettó fizetése ma havonta 90-110 ezer forint körül alakul, minden pótlékot és adókedvezményt beleszámítva. Emiatt óriási a lemorzsolódás, naponta mondanak fel tapasztalt, biztonsági átvilágításon többször átesett kollégák. Az elmúlt egy évben több mint száz ember hagyta el önként a céget az alacsony fizetések és a vállalhatatlan munkaidő-beosztások miatt. Azonnali lépésekre van szükség, mert mindez immár a repülésbiztonságra is kockázatot jelent.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csak kiegészítő juttatásokra 4 milliárdot költ a Tesco Magyarországon

Bár a dolgozók létszáma folyamatosan csökken, a fizetések emelkednek a Tesco magyarországi egységeiben. Az áruházlánc nemzetközi mintára 10... Teljes cikk

Csaknem kétezer munkahelyet szüntet meg a Danone

Jelentősen csökkent a forgalmuk a koronavírus-járvány miatt. Teljes cikk

68 ezer liter szappan és közel 700 ezer maszk fogyott eddig a Volánbusznál

A járványügyi helyzetre tekintettel, az utasok és az autóbuszvezetők védelmében a Volánbusz március 29-től valamennyi járatán felfüggeszti az... Teljes cikk