kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Komárom-Esztergom hivatalosan is járműipari központ szeretne lenni

Komárom-Esztergom megye kiemelt járműipari központtá nyilvánítását kéri a kormánytól, erről szándéknyilatkozatot írt alá szerdán a kormánymegbízott, Tatabánya országgyűlési képviselője, a város polgármestere, a megyei közgyűlés elnöke és a tatabányai főiskola megbízott rektora.

Olyan kormányhatározat elfogadását kezdeményezik, amelyben a kormány a megyét kiemelt járműipari központtá nyilvánítja.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott elmondta, a megye gazdasági ereje, a gépjárműiparban tevékenykedők száma indokolttá teszi a kérést, hiszen az Esztergomban működő Suzuki mellett Tata, Tatabánya és Oroszlány ipari parkjaiban is jelentős beszállítói tevékenység folyik.

A kormánymegbízott a Bridgestone gumigyárra utalva hozzátette, hogy a megyei munkaügyi központ közreműködésével jelenleg is zajlik a gumigyár következő ötszáz munkatársának kiválasztása.

"Komárom-Esztergom megye sikeresen hajtotta végre a gazdasági szerkezetváltással kapcsolatos feladatait. Foglalkoztatási mutatói az országos átlagnál kedvezőbbek, az egy főre jutó termelékenységi mutatója majd másfélszerese az országos átlagnak" - mondta el Bencsik János. Az országgyűlési képviselő hozzátette, a kiemelt járműipari központtá nyilvánítással a hosszú távú stratégiai tervezésnél biztosítható a térség fejlődésének elősegítése, valamint a felsőoktatás, a járműiparhoz és a mechatronikához kapcsolódó tudás fejlesztése.

Jandala Csilla, az Edutus Főiskola megbízott rektora ismertette, a főiskolán vannak tapasztalatok mechatronikai mérnök-képzésről és két héttel ezelőtt adtak át egy ipari lézerlaboratóriumot, amely országosan egyedülálló módon oktatásra, kutatás-fejlesztésre és kisszériás gyártásra is alkalmas.

A 950 millió forintos beruházás során a Térségi Integrált Szakképző Központban (TISZK) két lézerberendezést és megmunkálócellát telepítettek, majd a főiskolán négy oktató- és mérőszobát alakítanak ki. A fejlesztés oktatási jelentőségét mutatja, hogy Magyarországon 500 ipari lézer működik, lézertechnológiai képzés viszont eddig sehol nem volt. Az Edutus Főiskolán 2012-ben indult el mechatronikai mérnök alapszak lézertechnikai szakiránnyal.

A lézer kutatási feladatokra is alkalmas, egy induló, sokmilliós kutatási projektet is kiszolgál, amely az Edutus Főiskola, a győri Széchenyi István Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésével zajlik.

A szándéknyilatkozatot a kormánymegbízott, az országgyűlés képviselő és a megbízott rektor mellett aláírta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, és Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere. A szándéknyilatkozat aláírásán részt vett Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese.
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megérkeztek a KSH adatai: 354 500 forint volt a nettó kereset mediánértéke

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 414 300 forint volt. Teljes cikk

Továbbra is kevés nő dolgozik a STEM szakmákban

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az... Teljes cikk

A munkaidőnk mindössze 5 százalékát töltjük kommunikációval

Egy átlagos munkanapon, munkaidőnk mindösszesen 5 százalékát - 24 percet fordítunk kommunikációra, azaz valós, emberi kapcsolatra épülő... Teljes cikk