Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Közel felére esett vissza a külföldi munkavállalók száma

A munkaügyi központok 2008. első félévében mintegy 17 ezer külföldi állampolgár általános, illetve szezonális munkavállalását regisztrálták, ami 42 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal az MTI-vel.

images

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a külföldiek munkavállalási kedve a legnagyobb, 48 százalékos mértékben a dél-alföldi régióban csökkent, míg az összes engedély és bejelentés 60 százalékát továbbra is a közép-magyarországi régióban adták ki.

A legnagyobb, 86 százalékos visszaesés a román állampolgárok esetében tapasztalható. Jelentősen, 46 százalékkal csökkent a szlovák állampolgárok esetében a kiadott munkavállalási engedélyek száma, míg az ukrán állampolgárokat tekintve a visszaesés az átlagosnál jóval kisebb, 7 százalékos volt.

A hivatal szerint a külföldiek számára kiadott munkavállalói engedélyek száma a szerb, a kínai és a mongol állampolgárok esetében enyhén növekedett ugyan, de súlyuk az összes kiadott engedélyhez képest továbbra is szerény, 3-6 százalékos. A mezőgazdasági, szezonális munkavállalásra 2008. első félévében kiadott 484 engedély az előző év azonos időszakinak csak mintegy felét teszi ki.

A kiadott engedélyek döntő részén két ország állampolgárai osztoztak: a munkavállalók 72 százaléka Ukrajnából, míg 22 százalékuk Romániából érkezett. Az uniós állampolgároknak és családtagjaiknak egyaránt örökös munkavállalási engedélyt biztosító "zöldkártyák" 95 százalékát román állampolgárok kapták 2008. első félévében - olvasható a hivatal kimutatásában.

Az összes külföldieknek kiadott általános engedély 26 százaléka építőipari munkákra vonatkozott a foglalkoztatott szervezetek tevékenysége alapján. Az engedélyek száma alapján az építőipart a turisztikai, a szolgáltató-, a mezőgazdasági- és az élelmiszeripar követte.

A hivatal adatai alapján a kiadott általános engedélyek foglalkoztatás szerinti csoportosítása alapján megállapítható: a külföldi munkavállalók 45 százaléka egyszerű szolgáltatás jellegű foglalkozást, elsősorban segédmunkát végzett. A "népszerűségi lista" szerint a rangsor elején a kereskedelmi, mezőgazdasági, feldolgozóipari foglalkozások állnak.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter