kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Közeleg a személyi jövedelemadó bevallás határideje

A magánszemélyeknek 2008-ban május 20-áig kell benyújtaniuk 2007. évi személyi jövedelemadó bevallásukat, illetve ezen időpontig kell megfizetniük az adót. Néhány tanács és háttérinformáció segíti az adózást a Tőzsdefórum cikkében.

A Tőzsdefórum a kapcsolódó aktualitásokról kérdezte Gáll Esztert, az APEH Észak- alföldi Regionális Igazgatóságának Adó-és Illetékügyi szakigazgatóját:

2008-tól új szabály, hogy az adózó 2007.évre vonatkozóan több 0753-as bevallást is benyújthat, tekintettel arra, hogy a 0753-as nyomtatvánnyal lehet az eredetileg benyújtott bevallást ellenőrizni és javítani, vagy helyesbíteni is, nincs külön nyomtatvány, mint korábban.

A 2007. évi adóbevalláshoz felhasznált minden okmányt, igazolást és egyéb bizonylatot 2013. december 31-éig meg kell őrizni.

A bevallási egységcsomagok január hónapban kiküldésre kerültek azon adózóknak, akik az elmúlt évben saját maguk nyújtották be bevallásukat. Akik tavaly a nyomtatványkitöltő program segítségével készítették el a bevallásukat, csak a benyújtáshoz szükséges borítékot és két darab csekket kaptak. Azok az adózók akik mégsem kapták meg adócsomagjukat a tömeges postázást követően, és internetes hozzáféréssel nem rendelkeznek, illetve akik most nyújtják be első alkalommal az adóbevallásukat azok az adóhivatal ügyfélszolgálatán térítés mentesen kérhetik a kötelezettség teljesítéséhez szükséges 0753-as nyomtatványt, illetve befizetési csekket.

A bevallás benyújtásának több útja van: elektronikus úton (csak okmányirodai regisztrációt követően vagy elektronikus bevallás benyújtására jogosult személynek adott meghatalmazással), az APEH internetes honlapjáról ingyenesen letölthető nyomtatványon keresztül, melyet a kitöltés után kinyomtatva kell beküldeni az adóhivatalba (www.apeh.hu), a papír alapú nyomtatványon (bevallási egységcsomag).


Az elektronikus úton benyújtott, vagy kitöltött bevallások előnye, hogy az ellenőrző program felhívja a figyelmet az összefüggésekre, így ezen hibák kiszűrhetők.

További segítséget jelent a Java program, melynek alkalmazása esetén az adott kitöltendő mezőre történő kattintáskor segítségül lehet hívni az útmutató vonatkozó részét is, így a sor kitöltése előtt tájékozódni lehet az adott sorhoz tartozó legfontosabb információkról.

Az APEH Észak- alföldi Regionális Igazgatóságának Adó-és Illetékügyi szakigazgatója elmondta, hogy régiójukban ezidáig közel 206 ezer darab személyi jövedelemadó bevallás érkezett be, mely azt jelenti, hogy a régió 3 megyéjében a várható adókötelezetteknek már majd fele benyújtotta bevallását.

Növekedett azonban a hibásan benyújtott bevallások, így az ügyfelek közreműködésével javítható bevallások száma.

Tipikus hibák közé tartozik az aláírás hiánya, az egyes adatokat rossz sorban való feltüntetése, az APEH törzsadatától eltérő kitöltés, visszaigénylés esetén köztartozásról nincs nyilatkozat, az adókedvezmények jogosulatlan érvényesítése, az adó, adójóváírás hibás kiszámítása, az adózók a kifizető által levont adóelőleget az adózó által befizetett adóelőleg sorba állítják be, vagy elfelejtik beírni, így befizetendő adó keletkezik.

2007-ben megszűnt adókedvezmények: a szellemi tevékenység kedvezménye, a számítógép-beszerzés és felnőttképzés, a lakáshitel törlesztés (csak azoknak jár, akik 2007. előtt megkezdték a lakáshitel törlesztését).
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek