Megjelent: 12 éve

Közeleg a személyi jövedelemadó bevallás határideje

A magánszemélyeknek 2008-ban május 20-áig kell benyújtaniuk 2007. évi személyi jövedelemadó bevallásukat, illetve ezen időpontig kell megfizetniük az adót. Néhány tanács és háttérinformáció segíti az adózást a Tőzsdefórum cikkében.

A Tőzsdefórum a kapcsolódó aktualitásokról kérdezte Gáll Esztert, az APEH Észak- alföldi Regionális Igazgatóságának Adó-és Illetékügyi szakigazgatóját:

2008-tól új szabály, hogy az adózó 2007.évre vonatkozóan több 0753-as bevallást is benyújthat, tekintettel arra, hogy a 0753-as nyomtatvánnyal lehet az eredetileg benyújtott bevallást ellenőrizni és javítani, vagy helyesbíteni is, nincs külön nyomtatvány, mint korábban.

A 2007. évi adóbevalláshoz felhasznált minden okmányt, igazolást és egyéb bizonylatot 2013. december 31-éig meg kell őrizni.

A bevallási egységcsomagok január hónapban kiküldésre kerültek azon adózóknak, akik az elmúlt évben saját maguk nyújtották be bevallásukat. Akik tavaly a nyomtatványkitöltő program segítségével készítették el a bevallásukat, csak a benyújtáshoz szükséges borítékot és két darab csekket kaptak. Azok az adózók akik mégsem kapták meg adócsomagjukat a tömeges postázást követően, és internetes hozzáféréssel nem rendelkeznek, illetve akik most nyújtják be első alkalommal az adóbevallásukat azok az adóhivatal ügyfélszolgálatán térítés mentesen kérhetik a kötelezettség teljesítéséhez szükséges 0753-as nyomtatványt, illetve befizetési csekket.

A bevallás benyújtásának több útja van: elektronikus úton (csak okmányirodai regisztrációt követően vagy elektronikus bevallás benyújtására jogosult személynek adott meghatalmazással), az APEH internetes honlapjáról ingyenesen letölthető nyomtatványon keresztül, melyet a kitöltés után kinyomtatva kell beküldeni az adóhivatalba (www.apeh.hu), a papír alapú nyomtatványon (bevallási egységcsomag).


Az elektronikus úton benyújtott, vagy kitöltött bevallások előnye, hogy az ellenőrző program felhívja a figyelmet az összefüggésekre, így ezen hibák kiszűrhetők.

További segítséget jelent a Java program, melynek alkalmazása esetén az adott kitöltendő mezőre történő kattintáskor segítségül lehet hívni az útmutató vonatkozó részét is, így a sor kitöltése előtt tájékozódni lehet az adott sorhoz tartozó legfontosabb információkról.

Az APEH Észak- alföldi Regionális Igazgatóságának Adó-és Illetékügyi szakigazgatója elmondta, hogy régiójukban ezidáig közel 206 ezer darab személyi jövedelemadó bevallás érkezett be, mely azt jelenti, hogy a régió 3 megyéjében a várható adókötelezetteknek már majd fele benyújtotta bevallását.

Növekedett azonban a hibásan benyújtott bevallások, így az ügyfelek közreműködésével javítható bevallások száma.

Tipikus hibák közé tartozik az aláírás hiánya, az egyes adatokat rossz sorban való feltüntetése, az APEH törzsadatától eltérő kitöltés, visszaigénylés esetén köztartozásról nincs nyilatkozat, az adókedvezmények jogosulatlan érvényesítése, az adó, adójóváírás hibás kiszámítása, az adózók a kifizető által levont adóelőleget az adózó által befizetett adóelőleg sorba állítják be, vagy elfelejtik beírni, így befizetendő adó keletkezik.

2007-ben megszűnt adókedvezmények: a szellemi tevékenység kedvezménye, a számítógép-beszerzés és felnőttképzés, a lakáshitel törlesztés (csak azoknak jár, akik 2007. előtt megkezdték a lakáshitel törlesztését).
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter