Megjelent: 15 éve

Közeleg a személyi jövedelemadó bevallás határideje

A magánszemélyeknek 2008-ban május 20-áig kell benyújtaniuk 2007. évi személyi jövedelemadó bevallásukat, illetve ezen időpontig kell megfizetniük az adót. Néhány tanács és háttérinformáció segíti az adózást a Tőzsdefórum cikkében.

A Tőzsdefórum a kapcsolódó aktualitásokról kérdezte Gáll Esztert, az APEH Észak- alföldi Regionális Igazgatóságának Adó-és Illetékügyi szakigazgatóját:

2008-tól új szabály, hogy az adózó 2007.évre vonatkozóan több 0753-as bevallást is benyújthat, tekintettel arra, hogy a 0753-as nyomtatvánnyal lehet az eredetileg benyújtott bevallást ellenőrizni és javítani, vagy helyesbíteni is, nincs külön nyomtatvány, mint korábban.

A 2007. évi adóbevalláshoz felhasznált minden okmányt, igazolást és egyéb bizonylatot 2013. december 31-éig meg kell őrizni.

A bevallási egységcsomagok január hónapban kiküldésre kerültek azon adózóknak, akik az elmúlt évben saját maguk nyújtották be bevallásukat. Akik tavaly a nyomtatványkitöltő program segítségével készítették el a bevallásukat, csak a benyújtáshoz szükséges borítékot és két darab csekket kaptak. Azok az adózók akik mégsem kapták meg adócsomagjukat a tömeges postázást követően, és internetes hozzáféréssel nem rendelkeznek, illetve akik most nyújtják be első alkalommal az adóbevallásukat azok az adóhivatal ügyfélszolgálatán térítés mentesen kérhetik a kötelezettség teljesítéséhez szükséges 0753-as nyomtatványt, illetve befizetési csekket.

A bevallás benyújtásának több útja van: elektronikus úton (csak okmányirodai regisztrációt követően vagy elektronikus bevallás benyújtására jogosult személynek adott meghatalmazással), az APEH internetes honlapjáról ingyenesen letölthető nyomtatványon keresztül, melyet a kitöltés után kinyomtatva kell beküldeni az adóhivatalba (www.apeh.hu), a papír alapú nyomtatványon (bevallási egységcsomag).


Az elektronikus úton benyújtott, vagy kitöltött bevallások előnye, hogy az ellenőrző program felhívja a figyelmet az összefüggésekre, így ezen hibák kiszűrhetők.

További segítséget jelent a Java program, melynek alkalmazása esetén az adott kitöltendő mezőre történő kattintáskor segítségül lehet hívni az útmutató vonatkozó részét is, így a sor kitöltése előtt tájékozódni lehet az adott sorhoz tartozó legfontosabb információkról.

Az APEH Észak- alföldi Regionális Igazgatóságának Adó-és Illetékügyi szakigazgatója elmondta, hogy régiójukban ezidáig közel 206 ezer darab személyi jövedelemadó bevallás érkezett be, mely azt jelenti, hogy a régió 3 megyéjében a várható adókötelezetteknek már majd fele benyújtotta bevallását.

Növekedett azonban a hibásan benyújtott bevallások, így az ügyfelek közreműködésével javítható bevallások száma.

Tipikus hibák közé tartozik az aláírás hiánya, az egyes adatokat rossz sorban való feltüntetése, az APEH törzsadatától eltérő kitöltés, visszaigénylés esetén köztartozásról nincs nyilatkozat, az adókedvezmények jogosulatlan érvényesítése, az adó, adójóváírás hibás kiszámítása, az adózók a kifizető által levont adóelőleget az adózó által befizetett adóelőleg sorba állítják be, vagy elfelejtik beírni, így befizetendő adó keletkezik.

2007-ben megszűnt adókedvezmények: a szellemi tevékenység kedvezménye, a számítógép-beszerzés és felnőttképzés, a lakáshitel törlesztés (csak azoknak jár, akik 2007. előtt megkezdték a lakáshitel törlesztését).
  • 2022.12.01CX-Ray hálózatelemzés online workshop Szeretnéd tudni, hogy kik a véleményvezérek, mentorok, talentek, szakértők, információforrások, kiégés szélén állók, elkötelezettek, elszigeteltek vagy potenciális vezetők a szervezetben? Részletek Jegyek
  • 2022.12.01CX-Ray elégedettség felmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter