Megjelent: 6 éve

Kreatív vezetés - kreatív szervezet - kreatív termék

"Emberek! Akkor most kitalálunk valami nagyszerűt!" Ezután főnök és csapata bevonul egy tárgyalóba, és elkezdenek ötletelni. Flipchart, filctoll, pár doboz pizza, és indul a brainstorming.

Az ötletekkel együtt azonnal jönnek a beszólások: “az lesz a baj” “ez azért nem jó” “ez kivitelezhetetlen” “ez hülyeség”. A negatív energiák aztán megmérgezik a hangulatot, lefékezik a résztvevőket, felerősödik a bizalmatlanság, és az ötletek nagyrésze lekerül, vagy fel se kerül lapra. Ami aztán fennmarad, azt a szervezet többi része kukázza ki, legtöbbször pitiáner egyéni érdekek, hatalmi játszmák miatt. “Nehogy már ezzel villogjon a másik csapat!”

Minél kisebb egy cég, annál nyitottabb, fésületlenebb, eredetibb, kreatívabb. Működik a bizalom! Mivel nincs pénz mindenre, nincsenek még tanult sémák, ezért rugalmasan állnak a problémáikhoz. Értő figyelemmel fordulnak egymáshoz az ott dolgozók, mert tudják, hogy csak együtt tudnak fejlődni, sérülékenyek lennének egymás támogatása nélkül.

Minál nagyobb annál zártabb, szabályozottabb, bizalmatlanabb.
A vezetőség már nem lát rá mindenre
, ezért igyekeznek szoros gyeplőn tartani beosztottjaikat, kontrollálni folyamataikat. Ettől aztán elfogy a levegő, és mindenki igyekszik a lehető legkisebb erőbedobással a lehető legkevesebbet letenni az asztalra. Az ilyen szervezetekben nagy a titkolózás, csak pár beavatott tud valamit, ezzel is biztosítva nélkülezhetetlenségét. A támogatást felváltják a pozícióharcok. Az így kialakult bizalmatlanság megöli az elköteleződést, a valódi újítást.

Nagyon nagy elszántság kell egy vezető részéről, hogy valóban kreatív szervezetet hozzon létre. Egy kreatív szervezetben mindig vannak új projektek, ezért mindig vannak bizonytalanságok is, hisz korántsem biztos, hogy mindegyik sikeres lesz.
A vezető legfontosabb feladata a bizalom megteremtése. Bízom benned, hogy jót akarsz, bízunk egymásban, hogy végig fogjuk csinálni. Nem hurrogjuk le egymást, nincs “hülye” ötlet!

A második legfontosabb feladat az idő megteremtése. A kreativitás időigényes, de ha fontos szervezeti érték, ha megvan a bizalom, akkor a munkatársak munkaidőn kívül is foglalkozni fognak a cég ügyeivel. A kreativitás a passzivitással szemben feltölt, áramlat (flow) élményt ad, és bárhol gyakorolható, útközben a munkahely felé is!

A harmadik legfontosabb tényező a keretek pontos megalkotása.
Nem szabad rögtön racionalizálni!Teret kell adni a legőrültebb ötleteknek is. Nincs jó és rossz ötlet. Csak az ötlettelenség rossz.
Amikor felsővezető voltam kreatív területen, gyakran azon buktak el a legjobb kezdeményezések, hogy rögtön észérveket akartunk mögéjük pakolni, majd miután kellően szétagyaltuk az egészet, el is vetettük.
A kreativitás nem egy lineáris, ok-okozati folyamat, hanem szabad asszociációk összekapcsolódása. Sok variációból egyszer csak kitűnik a zseniális, egyedi tartalom.

Miért fontos, hogy egy cég kreatív legyen?

1. sikeres termékei lesznek
2. elégedett ügyfelei lesznek
3. szervezeti elakadásait is nyitottan és egyedien kezeli, nem kívülről másolt sémák alapján, ezért nagyobb az elkötelezettség, kisebb az elvándorlás.


Egyértelműen látható, hogy a legprofitábilisabb cégek és azok vezetői elkötelezett újítók! Gondoljunk csak az APPLE-re, GOOGLE-re, vagy a magyar PREZI-re, USTREAM-re, de mondhatnám a TOYOTÁT is. Ezeknek a cégeknek olyan vezetői vannak, és munkatársai olyan szervezeti felépítésben dolgoznak, ahol nyughatatlanul keresik az új, egyedi és mindig jobb megoldásokat. Nem tévedhetetlenek, és voltak már bukásaik, gondoljunk csak a GOOGLE glassra, vagy a TOYOTA egyik típushibája miatti tömeges visszerendelésekre.
Ügyfeleik mégis lojálisak hozzájuk, mert lelkük mélyén ők is hasonlóan, újítóan és kreatívan szeretnének működni, mint imádott márkájuk.

A kreatív munkahelyi légkör megteremtéséhez először is komoly elhatározásra van szükség, aztán a csapaton belüli kommunikációs blokkok, egymással szembeni prekoncepciók lebontása után bizalmi légkörben megkezdődhet az alkotó munka.
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a kreativitás tehetség, pedig nem az, hanem egy működési forma!

Tegyél a felszabadult-tevékeny és kreatív munkahelyért!
Kétnapos Légy KREATÍV! Gondokozz SABLONMENTESEN! workoutunkon lebontjuk a korlátokat, és egy konkrét céges projekten keresztül megmutatjuk, milyen is a kreatív működés.

Kiss Péter
www.restartcc.hu
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
VOSZ-főtitkár: a 25 év alattiak munkához jutását segíti az alacsony iskolai végzettségű fiatal álláskeresők támogatása

Perlusz László szerint a program segítségével a feldolgozóiparban vagy az építőiparban tudnak elhelyezkedni az alulképzett fiatalok. Teljes cikk

Így teljesít a Facebook 2020-ban a toborzásoknál

Egyre népszerűbbek szolgáltatásaink mellé kiegészítő lehetőségként, és önálló szolgáltatásként is igényelhető Facebook toborzásmarketing... Teljes cikk

Túl a 300 ezren: munkahelyi érzékenyítéssel a hátrányos helyzetű dolgozók felzárkóztatásáért

A Munkaerőpiacon Maradás Egyesület legfontosabb célja, hogy minél több munkáltató váljon a segítségükkel nyitottá a hátrányos helyzetű emberek... Teljes cikk