Megjelent: 11 éve

Külügyminisztérium: megfontolandó a nagy-britanniai munkavállalás

Szelestey Lajos kiemelte: "drasztikusan" csökken az állások száma, a munkanélküliség növekedési rátája kétszer akkora, mint az európai átlag. Nem egyszer előfordul, hogy nagyobb cégek egyik napról a másikra több ezer embert bocsátanak el - tette hozzá. A Külügyminisztérium értékelése szerint "nullára zuhantak" az esélyei azoknak, akik most akarnak belépni a brit munkaerő piacra, a helyszínen jóformán lehetetlen állást találni. Ráadásul egyre gyakrabban történik meg, hogy a munkáltató az érvényes szerződés ellenére sem hajlandó kifizetni a teljes bért, vagy más módon szegi meg a megállapodást - mutatott rá Szelestey Lajos.

A Külügyminisztérium azért tartja fontosnak a figyelmeztetést, mert egyre többen jelentkeznek az angliai magyar képviseleten, akik segítségre szorulnak, mert elvesztették állásukat, vagy a kiutazás után nem találtak maguknak munkát - hangsúlyozta a szóvivő.

A brit nagykövetség szerint a KM nem nyújt tárgyilagos tájékoztatást

A budapesti brit nagykövetség szerint a Külügyminisztérium közleménye nem nyújt tárgyilagos tájékoztatást a magyar állampolgárok számára a brit munkaerő-piaci feltételekről. "A brit gazdaság valóban recesszióban van és a munkanélküliség is növekszik. Ugyanakkor nem értünk egyet azzal a megállapítással, miszerint a gazdasági válság érzékenyebben érinti Nagy-Britanniát, mint más államokat" - olvasható a nagykövetség MTI-hez eljuttatott közleményében.

A diplomáciai képviselet szerint a brit kormány és jegybank komoly, nagy horderejű lépéseket tett és tesz annak érdekében, hogy az ország a lehető leghamarabb kilábaljon a válságból. A brit munkáltatók legnagyobb része teljes mértékben tiszteletben tartja törvényi és alkalmazottaival szembeni szerződéseiben vállalt kötelezettségeit - mutatott rá a közlemény.

A nagykövetség nem tudja, hogy a Külügyminisztérium milyen forrásból értesült arról, hogy a brit munkáltatók egyre nagyobb mértékben szegik meg megkötött munkaszerződéseiket. Abban a néhány esetben, ahol a dolgozók valóban ilyen jellegű problémával szembesülnek, a károsultak ingyenes segítséget kaphatnak a Citizens Advice Bureau-tól és a törvény védelme alatt állnak - emelte ki a diplomáciai képviselet.

A nagykövetség emlékeztetett, hogy Nagy-Britannia az elsők között nyitotta meg munkaerőpiacát Magyarország és más 2004-ben csatlakozott EU-tagországok állampolgárai előtt. "A brit munkaerőpiac továbbra is nyitott. Országunk szívesen fogadja a magyar munkavállalókat. A megfelelő képességekkel rendelkező munkavállalókat továbbra is nagyszerű lehetőségek várják. Azt tanácsoljuk, hogy a potenciális munkavállalók alaposan készüljenek fel és gondosan válogassanak a munkalehetőségek között, mielőtt Nagy-Britanniába utaznak" - tette hozzá a nagykövetség.

MTI/Magyar Nemzet
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter