Megjelent: 7 éve

Lakáscélú kisokos - startra várva

Ez is magyarázza, hogy partnereink közül számos munkáltató megelőlegezte munkavállalói számára a lehetőséget, hogy a 2014-es cafeteria rendszerben a vissza nem térítendő munkáltatói lakáscélú támogatást is választhassa lakáshitelének törlesztéséhez. Tették ezt annak tudatában, hogy tőlünk megkapják a szükséges tájékoztatást, és természetesen az adminisztrációs teendőket is átvállaljuk.

Utólag bevallhatjuk, hogy kicsit egyszerűbb és gyorsabb indulásra számítottunk.

Miután az elmúlt év végén örömmel nyugtáztuk, hogy végre a munkáltató nem csak közvetlenül a lakásvásárlást, építést, stb. támogathatja adómentesen, hanem a lakáscélú hitellel küszködők helyzetét is segítheti, hamar szembesültünk azzal, hogy a már folyamatban lévő hiteltörlesztés támogatására a korábbi szabályokat nem lehet egy az egyben értelmezni.
Kezdődött a kérdezz-felelek a hatóságokkal, míg februárban aztán újabb törvénymódosítás született, ami jelentős változásokat hozott, nem utolsó sorban egy új jogszabályt.

De miről is szól ez a történet?


Korábbi szabályozásA munkáltató eddig is többféle módon támogathatta adómentesen munkavállalói lakásszerzését, bővítését, korszerűsítését:
- kamatmentes vagy kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsön, illetve
- vissza nem térítendő támogatás formájában.

(A kialakult gyakorlat szerint, a hitel visszafizetéséhez adott kölcsönt aztán részben vagy egészben elengedve, áttételesen megvalósulhatott a hiteltörlesztés vissza nem térítendő támogatása is.)


2014. évi szabályozásA 2014. január 1-jével hatályba lépett módosítással már közvetlenül a korábbi lakáscélú felhasználásra felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez is nyújtható a támogatás.


Feltételek:1. lakáscélú felhasználás
2. méltányolható lakásigény
3. a folyósítás hitelintézeten keresztül történhet
4. a támogatás összege a vételár vagy a teljes építési költség maximum 30 százaléka, de öt évente legfeljebb 5 millió forint (több munkáltató esetén is)


Mindegyik feltételt az új jogszabály által előírt dokumentumokkal kell igazolni!A korábbiaktól eltérően az új szabályozás konkrét határidőket is tartalmaz. A munkáltatók számára különös jelentősége van annak is, hogy a fenti feltételek vizsgálata mostantól az ő felelősségük, és a szankció is elég komoly.

A változások természetesen nem állítják meg a folyamatot, sőt, egyértelmű szabályok mellett bátrabban vághatunk bele!

Hogy minden részletkérdésre is választ kapjunk, és minél többen tudják az egyedi esetekre vonatkozó felvetéseiket megtenni, egy konferencia programjába is beillesztettük ezt a témát, ahol az NGM és a NAV képviselőitől kaphatunk tájékoztatást.

Ha Ön is szeretne mindent megtudni az új szabályozásról, várjuk szeretettel 2014. április 3.-án a Kempinski Hotel Regiomontanus termében:
http://www.uzletikonferencia.com
http://www.top-cafeteria.hu/

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így jött ki a válságból nyertesen a munkaerő-kölcsönző - esettanulmány

2019-ben zakatolt a gazdaság, a munkaerőhiány jelentette az egyik legnagyobb kihívást. Idén márciustól, a koronavírus terjedésével változott a... Teljes cikk

Munkával a jövőbe fektetni - A Brain Bar rendhagyó állásbörzéjéről

A Brain Bar jövőfesztivál idén már negyedik éve egészül ki a Future Jobs kezdeményezéssel, amely a megszokott állásbörzék újfajta... Teljes cikk

Szerezzen piacképes HR-végzettséget a Kodolányi János Egyetemen!

A NEXON szakmai támogatásával 2020 őszén a HR-szakma új minőségét kínáló, szakirányú továbbképzés indul a Kodolányi János Egyetemen. A... Teljes cikk