Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Lecsapnak Dél-Dunántúlra a munkaügyi ellenőrök

A Dél-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség összesen mintegy 11 millió forint bírsággal sújtott 21 munkáltatót és 118 munkavállalót az elmúlt egy hónapban a régióban végzett ellenőrzéseiken tapasztalt munkavédelmi, munkaügyi hiányosságok miatt - közölte Wágner Béla, a felügyelőség igazgatója.

Wágner Béla beszámolt arról, hogy 148 hiányosság megszüntetését előíró határozatban 677 intézkedést hoztak, 66 felfüggesztő határozatban 108 munkaeszköz használatát és 26 tevékenység végzését tiltották meg, 57 esetben pedig nem engedélyezték 130 munkavállaló további foglalkoztatását.

Az igazgató utalt rá: a felügyelőség a társhatóságokkal közösen június végétől végzi a Baranya, Somogy, Tolna alkotta régió építőipari, feldolgozóipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari, és egyebek mellett agrárvállalkozásainak augusztus 25-ig tartó nyári ellenőrzését.

A felügyelők ennek keretében különös figyelmet szentelnek a munkavégzés szabályszerűségére, a munkához szükséges védőeszközök használatára, a feladatok ellátásához szükséges dokumentumok, engedélyek, jogosítványok meglétére, a diákok foglalkoztatási körülményeire, s a nyári melegben a védőitalok és a pihenés biztosítására is - mondta el.

Wágner Béla közölte: eddig mintegy 200 munkáltatónál vizsgálták a biztonságos munkavégzés feltételeit, 80 százalékuknál tapasztaltak valamilyen jogsértést, szabályszegést. Az ellenőrzött munkavállalók száma meghaladta a 3400-at, közülük 254-et foglalkoztattak szabálytalanul.

A legtöbb hiányosságot a kereskedelemben és a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozásoknál találtak, amelyeknél komoly gondként jelentkezett az anyagmozgatás, anyagtárolás követelményeinek be nem tartása, az orvosi egészségügyi alkalmassági vizsga hiánya, vagy a nem megfelelő munkaeszközök alkalmazása.

A dolgozók egészségére legveszélyesebb mulasztások az építőiparban voltak, ahol a be- és leesés, valamint az omlás elleni védelem biztosításának hiányát tapasztalták a felügyelők.

Az igazgató a feldolgozóipari cégekről szólva elmondta, jellemző volt, hogy a munkaeszközök, berendezések védőburkolatait igen gyakran eltávolították, és ennek következtében közvetlen veszélynek tették ki a kezelő, illetve annak hatókörében tartózkodó munkavállalókat. A munkaeszközökön lévő reteszelő, vészleállító kapcsolók karbantartásáról, üzemképes állapotban tartásáról sem gondoskodtak megfelelően az üzemeltetők.
Wágner Béla az előző ellenőrzés, az úgynevezett "Kikelet hadművelet" tapasztalatai alapján ugyanakkor pozitív változásként értékelte, hogy valamivel kevesebb vizsgált munkáltató követett el jogsértést, továbbá egyre több munkavállaló használja az egyéni védőeszközöket.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A szakszervezet szerint 15 százalékos nyugdíjemelésre lenne szükség

A MASZSZ elvárja, hogy az élelmiszerárak emelkedése miatt egyösszegű kompenzációt kapjanak a rászoruló nyugdíjasok. Teljes cikk

PSZ: az Európai Bizottság is felfigyelt az elbocsátott pedagógusok ügyére

Brüsszelből érdeklődtek a PSZ alelnökétől a tanárok kirúgása kapcsán. Teljes cikk

Ezeken a helyszíneken várhatóak adóellenőrzések decemberben

Az év utolsó heteiben is országszerte várhatóak ellenőrzések. Az ellenőrök többek közt az alkalmazottak bejelentését is vizsgálják majd. Teljes cikk