kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Lemondott az indiai belügyminiszter

A közel kétszáz halálos áldozattal járó mumbai terrortámadások miatt benyújtotta lemondását vasárnap az indiai belügyminiszter - közölték kormányzati források.

A tájékoztatás szerint Sivradzs Patil jelezte, hogy erkölcsi felelősséget vállal a történtekért. Egyelőre nem tudni azonban, hogy Manmohan Szingh miniszterelnök elfogadta-e a lemondást.

A minisztert a sajtóban leginkább azért érték bírálatok, mert nem tudta szavatolni a belbiztonságot, csődöt mondott a hírszerzés, valamint a belbiztonsági erők későn reagáltak a két legismertebb indiai luxusszállódában és az ország pénzügyi központjának tekintett Mumbai más helyszínein végrehajtott terrortámadásokra.

Hírek szerint Sivradzs Patil utóda Palaniappan Csidambaram eddigi pénzügyminiszter lesz, a pénzügyi tárcát pedig Manmohan Szingh veszi át, a kormányfői teendők ellátása mellett. Az NDTV híradása szerint ugyancsak lemondott a mumbai merényletek nyomán M. K. Narajanan nemzetbiztonsági tanácsadó, s a miniszterelnök elfogadta azt. Szingh egyik tanácsadója hozzátette, hogy más magas rangú kormánytisztviselők távozása is várható a történtek miatt.

Nem 195, hanem 174 halálos áldozata volt a mumbai terrorcselekményeknek a legújabb hivatalos adatok szerint. Mahárástra szövetségi állam kormányának szóvivője vasárnapi tájékoztatása szerint az okozta a tévedést, hogy néhány holttestet kétszer is számoltak. Hozzátette, hogy ez a szám sem tekinthető véglegesnek, mert a támadások egyik helyszínének, a Tádzs Mahal szállodának az átkutatása még folyamatban van.

A helyi idő szerint szerda este kezdődött, közel hatvan órán át tartó terrorcselekmények sebesültjeinek számát korábban háromszázra becsülték, a legújabb információk szerint 239 ember sérült meg.

Az izraeli külügyminisztérium tájékoztatása szerint legkevesebb hét izraeli halt meg a mumbai zsidó kulturális központ elleni támadásban. Vasárnap törvényszéki orvosok indultak az izraeli légierő gépén Indiába, hogy segítsenek a halottak azonosításában. Ehud Olmert izraeli kormányfő a vasárnapi kabinetülésen azt ígérte, hogy Izrael "mindenütt a világon" meg fogja védeni a zsidó intézményeket.

Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök lemondta tervezett hongkongi útját, hogy figyelmét az Indiával egyre feszültebbé váló viszonynak szentelje a mumbai merényleteket követően - közölte vasárnap szóvivője. A kormányfő Bill Clinton amerikai exelnök alapítványának (Clinton Globális Kezdeményezése, CGI) ázsiai értekezletén vett volna részt december 2-án és 3-án - mondta Zahid Basir szóvivő.
  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek