Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Lemondtak az ELTE hallgatói vezetői a nemi erőszak miatt

Feloszlott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara (ELTE ÁJK) hallgatói önkormányzatának teljes küldöttgyűlése és elnöksége - közölte a kar hallgatói önkormányzata.

A közlemény szerint az ELTE ÁJK hallgatói önkormányzatának küldöttgyűlése és elnöksége az október 4-ig írásban nyilatkozó tisztségviselők lemondó nyilatkozata alapján feloszlott. (A korábbi közlés szerint a kar hallgatói önkormányzata által szeptember 29-én kiírt küldöttgyűlési választások alapján október 15-én megkezdődik a részönkormányzat teljes megújítása.)

Mint írták, a mindenkori ELTE ÁJK hök nevében sajnálatukat fejezik ki, és támogatásukról biztosítják azokat, akiket a napokban nyilvánosságra került események kapcsán sérelem ért. Bíznak abban, hogy a hallgatói önkormányzatok működése és a hallgatói rendezvények szervezése kapcsán, valamennyi érintettel együttműködve, sikerül olyan feltételeket kialakítani, hogy ilyen eset a ne ismétlődhessen meg.

Egyúttal reményüket fejezik ki, hogy a megindult vizsgálatok megnyugtatóan tisztázni fogják a történteket, és ha megállapítható bárki tényleges felelőssége, akkor megfelelő szankciókat alkalmaznak. Ennek érdekében maguk is együttműködnek a szükséges vizsgálatokban - jelezték.

A közleményben az olvasható: a kar hallgatói önkormányzatának feloszlott küldöttgyűlése és elnökségének tagjai meg vannak győződve arról, hogy a küldöttgyűlési választásokon a hallgatók a demokratikus normáknak megfelelő választáson megfelelő döntést fognak hozni, és a választásokat követő tisztújításon új, megerősített legitimációjú hallgatói önkormányzat kezdheti meg működését.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája pénteken azonnali hatállyal lemondásra szólította fel az ELTE gólyatáboraiban történt erőszakos cselekményekben érintett kari hallgatói vezetőket. Az aznap tartott hallgatói önkormányzati ülések után az intézmény tanító- és óvóképző karának hök-elnöke lemondott, és "visszahívta elnökségének tagjait", az állam- és jogtudományi kar hallgatói önkormányzatának elnöksége pedig benyújtotta lemondását. Az egyetem jogi karának dékánja eközben feljelentést tett, és nem járul hozzá a jövőben kari gólyatáborok szervezéséhez.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa pénteken arról nyilatkozott az MTI-nek, hogy várhatóan három hét múlva lesznek eredményei az országos átfogó vizsgálatnak. Elmondta: több évre visszamenőleg kért információkat az egyetemi vezetőktől és a hallgatói szervezetektől.

Az ELTE rektora szeptember közepén kari szinten már fegyelmi eljárásokat indított az intézmény két idei gólyatáborában történtek miatt; több esetben a legsúlyosabb büntetés, azaz a hallgatói jogviszony megszűnése sem kizárt. Ezek az eljárások még tartanak.

Augusztus végén megerőszakoltak egy lányt az ELTE fonyódligeti gólyatáborában.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter