Megjelent: 13 éve

Lengyelország: az orvosok miatt kell a kórházakat bezárni

Zbigniew Religa egészségügyi miniszter szerint a lengyel orvosok sztrájkja miatt a kórházak képtelenek kitermelni költségeiket, így több kórház csődbe mehet, bár ezzel nyilván a sztrájkolók is tisztában vannak - adta hírül a Napi Gazdaság.

A híres szívsebész azonban ennek kifejezetten örül, a jobboldali egészségügyi törekvések ugyanis pont ezt szorgalmazzák. Nézeteik szerint például Sziléziában túl sok a kórház, mert a szocializmusban a magasabb rangú pártkatonák kijárták, hogy minden kisvárosnak legyen saját, nagy kórháza. Csakhogy mai szemmel nézve ezek az intézmények gazdaságtalanok, s mihamarabb be kell zárni, vagy elfekvőkké kell alakítani őket.

A felszámolandó intézmények listáján szerepel a lódzi lengyel anyák egészségvédelmi központja, amely a miniszter szerint a hetvenes évek értelmetlen kolosszusa, s egyáltalán nem felel meg a jelenlegi igényeknek. Túlélését legfeljebb a lódzi orvosegyetemhez való csatolásában látják.

Religa közölte továbbá, hogy ősszel folytatják a tárgyalásokat a sztrájkoló egészségügyi dolgozókkal, de pénz hiányában szó sem lehet idén fizetésemelésről, legfeljebb majd jövőre, akkor is maximum 15 százalékról.

A néhány hete tüdőrák miatt operált Religa őszig mindenképpen hivatalban kíván maradni, mivel az egészségügyi hozzájárulás felemelését csakis így látja biztosítottnak, ami szerinte az egyetlen üdvözítő út a lengyel egészségügy megmentésére. A kormány azonban nem osztja ezt az elképzelést, így ha megbukik a miniszter javaslata, azonnal benyújtja lemondását - olvasható a Napi Gazdaságban.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter