Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Lengyelország: népszavazással döntenének az egészségügyiek béremeléséről?

A lengyel kormány országos népszavazást javasol arról, hogy a lakosság akarja-e finanszírozni az egészségügyiek béremelési követelését. A lengyel kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a szavazóknak arról kellene dönteniük, hogy támogatják-e az adóemelést azért, hogy az egészségügyiek bérköveteléseit teljesítsék. A népszavazáson az egészségügy privatizációjáról is dönteni kellene.

Lengyelországban jelenleg is tart a május 21-én kezdődött országos orvossztrájk a bérek emeléséért és az egészségügyi kiadások növeléséért, miközben egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás tanúsága szerint a lengyelek 70 százaléka szerint országuk gazdasági lehetőségei egy sokkal jobb egészségügyi rendszert kellene lehetővé tegyenek. 58 százalék úgy véli, hogy az orvosok bére túl alacsony, más foglalkozási ágakhoz képest, 29 százalék szerint az orvosok bére éppen megfelelő, míg 6 százalék úgy véli, hogy a bérek már most is túl magasak.

A reprezentatív felmérés szerint a lakosság 66 százaléka ellenezné, hogy a betegeknek is hozzá kelljen járulniuk a gyógyítás költségeihez, és ezzel az orvosok jövedelmét növeljék.

Nem közelednek az álláspontok

Az OZZL orvosszövetség egymilliárd zlotys (mintegy 370 millió dollár) pluszkiadást követel az orvosok bérének idei emelésére, valamint azt, hogy a következő két évben a közegészségügyi kiadásokat emeljék a GDP 6 százalékára. Követelik továbbá néhány egészségügyi intézmény privatizálását valamint azt is, hogy a betegek fizessenek egyes egészségügyi szolgáltatásokért.

A kormány eddigi ajánlata távol áll a követelésektől: az orvosszövetséggel és négy szakszervezettel folytatott tárgyalásokon mindössze 6 millió zlotys pótlólagos kiadást ajánlott jövőre a bérek javítására és 852 millió zlotyt a nemzeti egészségalapból az idén. A kormány emellett nem ért egyet egyes egészségügyi intézmények privatizációjával és azzal sem, hogy a betegek társfinanszírozzák az egyes egészségügyi szolgáltatásokat.

A lengyel egészségügyi dolgozók bérét tavaly 30 százalékkal emelték, de az még így is nagyjából csak a fele az uniós átlagnak. Emiatt fennáll a veszély, hogy még több szakorvos hagyja el az országot jobb fizetés reményében. Becslések szerint Lengyelország uniós csatlakozása, 2004 óta az orvosok 10 százaléka ment külföldre dolgozni.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter