Megjelent: 8 éve

Lesz-e béremelés 2013-ban?

Lesz-e fizetésemelés és változnak-e a juttatások? Többek között ezekre a kérdésekre keresi október 5-ig a választ a Fizetésemelés 2013 című országos felmérés.

images

Egy évvel ezelőtt a munkáltatók 73 százaléka tervezett béremelést azok szervezeteknél, ahol minden munkavállalóra egységes szabályozás alapján döntöttek a kérdésben.

A több száz válaszadó akkori adatai szerint a fizetések változtatásában 41 százalékuk minden dolgozónál azonos elvek alapján, míg 34 százalékuk munkaköri szintenként határozott a bérfejlesztésről. Utóbbiak esetében akár a 20 százalékot is elérte a különbség a béremelés tekintetében egyes kategóriákban, Több munkaköri csoportban bércsökkentéssel is kalkuláltak a döntéshozók.

Ennek oka egyértelműen kiderült akkor, hiszen elsődlegesen a szervezet gazdasági helyzete (a válaszadók 90 százalékánál) befolyásolta azt, hogy számíthattak-e jövedelmük emelkedésére a munkavállalók -– emlékeztetett Dara Péter szakértő, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója a fizetésemelés tavalyi terveit vizsgáló kutatásuk eredményére.

A kérdés, hogy mi várható 2013-ban annak ismeretében, hogy a kormányzat frissen nyilvánosságra hozott információk alapján ront az idei -– stagnálás közeli -– növekedési várakozásán, bár jövő évre 1,6 százalékos növekedésre számít? Terveznek-e most béremelést ennek fényében a munkáltatók? Hogyan alakítják a béren kívüli juttatások rendszerét? Lesz-e egyáltalán juttatás az azóta jelentősen átalakult rendszerben?

A helyzet ugyanis sokaknak most sem túl rózsás. Tavaly szeptemberben a kutatás résztvevőinek 77 százaléka stagnáló vagy romló (akár jelentősen romló) gazdasági kilátásokkal számolt cégét illetően. Ez eredményezte azt is, amivel az idei év fordulóján egy másik országos felmérésében Dara Péter szembesült, nevezetesen a cégek négy tizede tudta csak egyértelműen, hogy bérfejlesztést hajt végre. Akkor ugyanis már 84 százalékuk stagnáló vagy romló kilátásokkal kalkulált idénre.

Mindezek tükrében különösen érdekes, mire számíthatnak 2013-ban a munkavállalók. Lesz-e fizetésemelés és változnak-e a juttatások? Többek között ezekre a kérdésekre keresi október 5-ig a választ a Fizetésemelés 2013 című országos felmérésében a DEVISE Hungary és a Simconsult. Az online kutatás kérdőíve itt tölthető le: kutatas.devise.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter