Megjelent: 11 éve

Lesznek-e áldozatai a tranzakciós adónak?

Több mint 600 ezer munkahelybe kerülhet a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése a kezdeményezésben résztvevő 11 euróövezeti tagállamban – állítja friss elemzésében a brit konzervatívokhoz közel álló New Direction brüsszeli agytröszt, írja a Bruxino.

11 tagállam (Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ausztria, Görögország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Észtország) a megerősített együttműködés keretében vezetné be az európai Tobin adót. Sokáig úgy is tűnt, hogy a kezdeményezés elég gyorsan sínre kerül, különös tekintettel arra, hogy az európai közvélemény körében népszerűségnek örvend minden olyan akció, aminek keretében a bankok is kiveszik a részüket a közterhek viseléséből.

A brit konzervatívokhoz közel álló kutatóintézet egy most közzétett tanulmányában azonban azt állítja, hogy a kezdeményezésben részt vevő tizenegy tagállamban 640 ezer állás veszhet kárba a tranzakciós adó miatt. Ők az EU-nál is alkalmazott gazdasági modellszámítás alapján jutottak erre a következtetésre.

Becslések szerint az adóból 34 milliárd euró bevétel származik majd. Az elemzők számítása ugyanakkor a tanulmány szerzői szerint nem veszi figyelembe az adó negatív következményeit, főleg a megszűnő munkahelyeket a résztvevő országokban.

Nagy-Britannia, amely kezdettől fogva ellenezte az Tobin-adót, jelezte, hogy az Európai Bíróságon támadja meg a javaslatot. A korábban a leglelkesebbek közé tartozó Franciaország pedig mélyreható változásokat szeretne a bizottsági javaslatban.

„Az Európai Bizottság tisztában van azzal, hogy a pénzügyi tranzakciós adó komoly gazdasági kárt okoz, de ezt elbújtatta néhány hősies szlogen mögé arról, hogy a kormányok milyen sokat kaszálnak majd az adóval” – közölte Tom Miers, a think tank igazgatója.

Miers szerint az új tanulmány biztosan az utolsó szöget üti be az adó koporsójába. „Legfőbb ideje levenni a napirendről ezt a veszélyes adót” - tette hozzá.

A konzervatív think tank becslései szerint az adó miatt 176 ezer állás vész majd kárba csak Németországban, 125 ezer Franciaországban, 109 ezer Olaszországban, de Szlovákiában is vagy 7 ezer. A projekten kívül maradó 16 további uniós tagállamban pedig 65 ezer munkahely kerül veszélybe, ezek nagy része Nagy-Britanniában.

Bruxinfo
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre májusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, a... Teljes cikk

Az amerikaiak több mint fele nyugdíjba vonulás után is dolgozna

A felmérésben megkérdezettek több mint fele aggódik az infláció és az anyagi helyzete miatt. Teljes cikk

Megemelték a minimálbért Romániában

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint. Teljes cikk