Madrid is megnyitja munkaerőpiacát "/>
Megjelent: 14 éve

Madrid is megnyitja munkaerőpiacát

Spanyolország is jelezte, hogy május 1-je után lehetővé teszi a korlátlan munkavállalást az új tagállamok állampolgárainak.

Ezzel ötre nő azoknak a régi tagállamoknak a száma, amelyek nem alkalmaznak korlátozásokat a kelet-európai államok munkavállalóival szemben. Erre a csatlakozási szerződés ad lehetőséget, legfeljebb hét évig. A másik négy állam Finnország (május 1-től), Nagy-Britannia, Svédország és Írország.

Az Európai Bizottság nemrég a korlátozások teljes eltörlését javasolta, rámutatva, hogy azoknak semmi értelmük és hatásuk, ráadásul a kelet-európai munkaerő rohamától való félelem teljesen alaptalan: azok, akik jönnek - nem sokan -, teljesen simán beilleszkednek a munkaerőpiacra.

A népszerűségi lista alján

A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint a magyar munkavállalók körében a legnépszerűbb célország Németország és Ausztria volt. 2004 végén 17 ezren, illetve 14 ezer magyar vállalt munkát ezekben az országokban annak ellenére, hogy a németajkú államokban továbbbra is korlátozzák a kelet-európai munkaerő szabad áramlását.

Ezzel szemben a korlátozásokat 2004 májusában feloldó Egyesült Királyságban, Írországban, Svédországban 4 ezer, 2 ezer, illetve 200 magyar vállalt munkát.

Viszonylag magas, 1100, illetve 900 azok száma akik Olaszországban, illetve Hollandiában dolgoztak. Spanyolországban azonban csak néhány százan vállaltak munkát. A többi régi uniós tagállamban száznál kevesebb magyar dolgozott.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Adócsökkentésről döntött a cseh kormány

Csökken az adó többek között a szállásadói szolgáltatásoknál, a kulturális és sportrendezvények belépőinél. Teljes cikk

Megugrott a munkanélküliségi ráta Svédországban

A svéd hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedéhez képest. Teljes cikk

A francia kormány további támogatásokat tervez

Gérald Darmanin költségvetési miniszter szerint a bevezetésre kerülő támogatások félmillió vállalkozást érintenek. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek