Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Magánklinikákat ellenőriz a NAV

Az adóhatóság folytatja a magánklinikák, magánorvosok ellenőrzését, mert a tapasztalatok szerint ebben a szektorban kiemelkedően sok a szabálytalanság - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-vel. Mint írták, a NAV a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a magánklinikák, azon belül is a szépészeti szolgáltató szektor ellenőrzésére, mert sok praxisban a beavatkozások ellenértéke "zsebre megy", vagy az egészségügyi szolgáltatók más módon igyekeznek kibújni az adófizetés alól.

A közlemény szerint az adóhatóság ellenőrei januárban számos magánrendelést kerestek fel Budapesten és Pest megyében, azt vizsgálva, hogy az érintett vállalkozások adnak-e nyugtát, illetve számlát a bevételeikről. Többek között fül-orr-gégész, fogorvos, bőrgyógyász, valamint szemész szolgáltatását vették igénybe a revizorok, de egy dohányzásról leszoktató biorezonancia kezelésen is megjelentek.

Példaként említették: az egyik ellenőrzött fül-orr-gégész szakorvos a 10 ezer forintos vizsgálati díj átvételekor még csak utalást sem tett számla, vagy nyugta kitöltésére, de azt követően, hogy az adóellenőrök felfedték kilétüket, azonnal kérte a mulasztási bírság összegének méltányos megállapítását. A NAV által feltárt mulasztások következményeként összességében több mint kétmillió forint mulasztási bírság kiszabására számíthatnak az érintettek - írták.

Ezen felül az adóhatóság felfigyelt arra is, hogy a szépészeti szolgáltatások magas ára és jövedelmezősége ellenére az e területen tevékenykedő vállalkozások bevallásai gyakran csak minimális adókötelezettséget tartalmaznak, de visszaéléseket találtak az általános forgalmi adó tekintetében is.

Mint kifejtették: ellenőrzési tapasztalat, hogy az egészségügyi szempontból nem indokolt, kizárólag szépészeti céllal végzett plasztikai beavatkozásokat gyógyító tevékenységként számolják el, elkerülve ezzel az általános forgalmi adó megfizetését. Az adóhatóság emiatt a jövőben nemcsak a helyszíni nyugtaadást vizsgálja, de több, ilyen jellegű szolgáltató bevallásait utólagos ellenőrzés alá vonja - írta a NAV a közleményében.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter