Megjelent: 9 éve

"Magasabb lesz a pedagógusok bére, de nem nőnek a terhek"

Az életpályamodell elindulásánál magasabb lesz a pedagógusok pótlékok nélküli alapbére, mint amennyit jelenleg túlóradíjakkal a helyettesítésért kapott díjazással együtt keresnek - mondta a Magyar Hírlapnak Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár, majd hozzátette, nem igaz, hogy megnövekednek az oktatók-nevelők terhei.

A pedagógus-szakszervezetek hónapok óta tiltakoznak az újfajta munkaidő-elszámolás ellen, amely számos pluszfeladatot ró rájuk. Azonban a tervezett béremelés nem több annál az összegnél, amelyet a helyettesítésekért, és a túlórákért jelenleg kapnak. Gloviczki Zoltán nem ért egyet ezzel az állítással, elmondása szerint ugyanis már az életpályamodell kezdeténél magasabb lesz a bér a jelenlegi túlórapénzekkel együtt is, a rendszer teljes bevezetésekor, vagyis az első minősítések után ez a növekedés még tovább nő.

A helyettes államtitkár azt is megjegyezte, hogy az új törtvény alapján a tanítási órákkal, és egyéb foglalkozásokkal töltött idő maximum 26 óra lehet, ami kevesebb, mint a jelenlegi túlórákkal számított 28 órás maximum. A szakszervezetek azt is kifogásolják, hogy az első minősítő vizsgáig, csak határozott idejű szerződéssel foglalkoztathatók a pedagógusok, akik csak tizenegy év után kerülhetnek kinevezett állásba.

"A gyakornoki idő után kilenc évre kap határozott idejű kinevezést a pedagógus, ami elég hosszú idő ahhoz, hogy tervezzen, és ahhoz is, hogy a sikeres minősítésre felkészüljön, amely után automatikusan határozatlan idejű lesz a kinevezése" - fejtett ki Gloviczki Zoltán. Majd arra is felhívta a figyelmet, hogy az intézményeknek ezentúl érdekük lesz minél több minősített pedagógust alkalmazni: a pedagógusok ugyanis az államkincstártól kapják bérüket, így az intézménynek és fenntartóinak nem az számít majd, hogy minél alacsonyabb bérű pedagógusokat foglalkoztasson.


A kormány jóváhagyta, a PSZ ellenzi a köznevelési törvénytJóváhagyta a kormány a köznevelési törvény tervezetét október 25-ei ülésén - értesült az MTI kormányzati forrásból. Hoffmann Rózsa korábban azt mondta: a szakmai oldal nagyobb részt pozitívan fogadta az elképzeléseket. A szakszervezeti oldal viszont elutasította a javaslatot, és a jóváhagyás elhalasztását kérte.

Az Equity Méltányos Közoktatásért Egyesület elnökhelyettese, Molnár Lajos hangsúlyozta: az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bizottsághoz fordulnának, hogy az európai mintákkal szembemenő, és a jövő sorsát meghatározó törvényt ne lehessen elfogadni. Az elnökhelyettes szerint a törvénytervezet egyeztetésére időt kellett volna adni.

A tervek szerint kevesebb középiskolás lesz, és államilag mondanák meg, milyen tanterv szükséges a százszázalékos matek érettségihez - írja az atv.hu. A döntők tárgyaltak ugyan az államosításról, a kötelező óraszám 22-ről 32-re emeléséről, a 16 éves korig tartó tankötelezettségről, illetőleg a szakképzés átalakításáról, de érdemben még nem tudtak megegyezni. Végül a polgármesterekhez és a szülőkhöz fordulnak segítségért: "Ők is hallassák a hangjukat, hiszen a gyerekükről van szó, a gyerekük sorsáról van szó!" - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Továbbá fontosnak tartják, hogy az új Nemzeti Alaptanterv tartalmazza a fogyasztóvédelem kötelező oktatását alap- és középfokon, és annak a törvény normaszövegébe való kerülését - adta hírül az MTI. Illetve elengedhetetlennek gondolják, hogy a diákokat meg kell tanítani az iskolában a családi krízishelyzetek kezelésére és a tudatos párválasztásra. Az új tantervet várhatóan idén fogadják el, és jövőre lép életbe - írja az origo.hu.

Magyar Hírlap/edupress.hu/origo.hu


  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Padlómatricától a mobil appig - így oldják meg a boltok a létszámkorlátozást

A legtöbb, az elmúlt egy hónapban zárva tartott üzlet kinyitott, miután Magyarországon a beoltottak száma meghaladta a 2,5 milliót. A boltokban 10... Teljes cikk

Diákok bojkottálnák az április 19-i iskolanyitást

Az ADOM azt javasolja, hogy a középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul, és az... Teljes cikk

Így lehet most ügyet intézni a NAV-nál

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatain, kirendeltségein és... Teljes cikk