Magyarok külföldi munkavállalásáról tárgyalt Csizmár Gábor"/>
Megjelent: 15 éve

Magyarok külföldi munkavállalásáról tárgyalt Csizmár Gábor

Magyarország célja, hogy a külföldiek munkavállalása ne belpolitikai kérdés legyen az Európai Unióban, amely lehetővé teszi, hogy a magyarok korlátlanul vállalhassanak munkát valamennyi tagállamban. Erről Csizmár Gábor munkaügyi miniszter beszélt a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet regionális konferenciáján.
Azon dolgozunk, hogy az Európai Unió tagországaiban a külföldi munkavállalás ne legyen belpolitikai kérdés, és akkor a magyarok nemcsak 15 országban vállalhatnának munkát, mint most, hanem mind a 24-ben - jelentette ki Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) regionális konferenciáján. A miniszter a konferencia elnökeként a rendezvény alkalmából a magyarok külföldi munkavállalásáról is tárgyalt uniós kollégáival.
A régi tagállamok közül egyelőre Anglia, Svédország és Írország nyitotta meg munkapiacát a magyar munkavállalók előtt. Ezeknek az országoknak Csizmár Gábor szerint igen jók a tapasztalataik.
Az oktatásnak alkalmazkodnia kell a munkapiaci igényekhez
A munkaügyi miniszter - aki a budapesti ILO konferencián a fiatalok elhelyezkedéséről szóló vitát vezette - elmondta: Magyarországon a pályakezdő fiatalok munkanélkülisége nagyjából úgy alakul, mint az Európai Unióban, ahol az arány 2-3-szorosa a teljes munkanélküliségnek. Magyarországon a munkanélküliség 6,1 százalékos, a fiataloknál 14,4 százalékos az arány.
Ugyanakkor a miniszter szerint 100 diplomásból 82-nek megvan az esélye arra, hogy egy éven belül el tudjon helyezkedni, miközben az átlagos foglalkoztatási szint Magyarországon 57 százalékos.
A miniszter a fiatalok munkanélküliségi problémáinak megoldását elsősorban az oktatás szerkezetének, tartalmának megváltoztatásában látja. Az oktatásnak jobban összhangban kell lennie a munkapiaci igényekkel.
Év végéig mindenhol elérhető lesz az internetes pályaválasztási tanácsadás
Csizmár fontosnak tartja a fiatalok megfelelő informálását is, hogy tisztában legyenek jogaikkal, lehetőségeikkel, és a munkáltatók kötelességeivel is. A fiatalok közül ugyanis sokan a fekete vagy szürke gazdaságban kezdik pályafutásukat, s a minimálbér mellé zsebbe kapják a többit.
A miniszter elmondta, a kormány támogatja a fiataloknak a munkaerőpiacon való érvényesülését: 1996 óta támogatja a fiatalok munkatapasztalat-szerzését egyebek mellett a megyei kirendeltségeken működő állami foglalkoztatási szolgálat keretében. Beindult az internet alapú pályaválasztási tanácsadás, a Dél-Alföldön már működik a rendszer. A miniszter reményei szerint az év végéig minden megyében kiépül a hálózat.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája

A kormány napokon belül bemutatja Magyarország történetének legnagyobb válságkezelési akciótervét, mondta Orbán Viktor. Teljes cikk

500 magyar vendégmunkás érkezett haza éjjel a tiroli vesztegzárból

A hazatérő vendégmunkásokra két hét hatóságilag elrendelt házi karantén vár. Teljes cikk

A termelők is bajban lesznek a járvány miatt

A külföldi idénymunkások elmaradása miatt a kertészet területén is munkaerőhiány alakulhat ki. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek