Megjelent: 12 éve

Magyarországra figyel az Európai Unió

Az első nyolc európai uniós tagország közé került Magyarország azzal, hogy a kormány jóváhagyta az első, úgynevezett nagyberuházási programokat a 2007-2013 közötti tervezési időszakra - jelentette ki Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter Brüsszelben szerdán.

A huszonhét közül még csak hat-hét tagállam adott be ilyen típusú tervezeteket.

A kormány aznap bejelentett döntésének értelmében megszületett az első két, uniós forrásból finanszírozott nagyberuházás programja (a debreceni villamoshálózattal kapcsolatos és a Közép-Duna vidéki hulladékgazdálkodási tervezet), amelyek a miniszter bejelentése szerint napokon belül eljuthatnak az Európai Bizottsághoz.

- Heteken belül újabb hasonló jóváhagyásokra kerül sor - tette hozzá sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon.

Bizalmát fejezte ki egyúttal, hogy még idén döntés is születhet az uniós támogatásról Brüsszelben. Kiemelte, ezt nem is kell megvárni a beruházások elindításához, annál is kevésbé, mert a kormány már előzetesen is egyeztetett az uniós szervekkel.

- Közben Magyarországon tudunk szerződni, sőt, közbeszereztetni is feltételesen - mondta Bajnai. - A projektek nem állnak meg a brüsszeli jóváhagyási folyamat idejére, bár uniós pénzt lehívni csak a jóváhagyás után lehet - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy az új tagállamok közül az uniós támogatásokra vonatkozó pályázatok területén Magyarország első helyen áll a megnyitott források egészét tekintve és a fejlesztésekben is. Miközben Magyarország már négyezernél több nyertest hirdetett a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, van olyan visegrádi ország, amelynek még nem is hagyták jóvá valamennyi úgynevezett operatív programját.

- Az előző (2006-ban lezárult) időszakot illetően a lehívási arány már eléri a 93 százalékot, és meg fogja közelíteni a 100 százalékot - hangoztatta a miniszter.

- Ma nagy napja van Magyarországnak, három fontos döntés született... Ma délelőtt jelentették be, hogy Magyarországon Mercedes autókat fognak gyártani. Most eldőlt, hogy az európai technológiai intézet Magyarországra költözik, és a két időpont között a kormány döntést hozott a két nagyberuházásról... Mindez azt mutatja, kezd beérni az a rengeteg munka, amelyet a kormány az elmúlt években végzett beruházás-ösztönzésben, diplomáciában és európai uniós fejlesztésekben - mondta szerdán Bajnai Gordon.

MTI
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

A magyar dolgozók többségének alig maradt szabadsága a járvány miatt

Egy felmérés szerint a dolgozók 14 százaléka semmilyen nyaralást nem tervez a nyárra. Teljes cikk

A cél a gazdaságvédelem és a munkahelyek megőrzése - ismertették a 2021-es költségvetést

A kormány létrehozta az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot, háromszori emelést kapnak a nyugdíjasok. Teljes cikk