Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Máig választható az egyszerűsített adóbevallás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint az egyszerűsített bevallással nemcsak idő takarítható meg, hanem az esetleges hibák is elkerülhetőek. Az egyszerűsített bevallás választására szolgáló 1153NY jelű nyomtatvány rendkívül egyszerű, a kétoldalas nyilatkozaton számadatokat nem is kell feltüntetni - hívja fel a figyelmet a NAV keddi közleményében.

Az adóhatóság szerint elsősorban akkor érdemes választani ezt a bevallási módot, ha a bevétel kizárólag munkáltatótól vagy kifizetőtől származik, és az adózó a jövedelemszámítás során nem alkalmaz tételes költségelszámolást, vagy nem jogosult a söralátétként is emlegetett adónyilatkozat kitöltésére, például azért, mert ezer forintnál nagyobb a ténylegesen fizetendő adó és az adóelőleg közötti különbözet.

Az egyszerűsített bevallás az adóhatóság segítségével történő adómegállapítás, amely a magánszemély által benyújtott bevallásnak (önadózás) minősül. Ha a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, köteles felhívni a figyelmét az egyszerűsített bevallás választásának lehetőségére - ismerteti Veszprémi István, a Deloitte adópartnere a cég közleményében.

Az adóhatóság az egyszerűsített bevallás választásához szükséges adózói nyilatkozatot feldolgozza, megállapítja az adóalapot, az adót, a visszatérítendő vagy befizetendő adót (a járulékfizetési kötelezettség felső határát meghaladóan levont nyugdíjjárulékot is), és az ezeket tartalmazó egyszerűsített adóbevallást április 30-ig elküldi az adózónak. A magánszemély ki is javíthatja az adóhatóság által előkészített bevallást, amelyet aláírva 2012. május 20-ig kell visszaküldenie a NAV-nak.

Egyszerűsített bevallást azonban kizárólag az a magánszemély választhat, aki az adóévben kizárólag olyan bevételt szerzett, amelyből történt adó(előleg)levonás, és/vagy ingó vagyontárgy, ingatlan értékesítéséből származó jövedelem miatt van adókötelezettsége, továbbá nem volt egyéni vállalkozó, és mezőgazdasági őstermelőként nem volt adóköteles jövedelme.

Nem zárja ki az egyszerűsített bevallást, ha a magánszemély családi kedvezményt, adókedvezményt érvényesít, önkéntes pénztári kedvezményt vesz igénybe, mezőgazdasági őstermelő volt, azonban adóköteles jövedelmet nem szerzett vagy olyan bevételt szerzett, amelyre az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) szóló törvény szerinti közteherviselést választotta (meghatározott kivételekkel) - ismerteti a Deloitte.

Aki a fenti határidőt elmulasztja, az általános szabályok alapján vagy papíron (nyomtatvány), vagy elektronikus úton kell elkészítenie és nyújtania bevallását 2012. május 20-ig.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk