kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Máig választható az egyszerűsített adóbevallás

Legkésőbb február 15-én éjfélig nyilatkoznia kell - postára adni a nyomtatványt vagy az Ügyfélkapun keresztül továbbítani - annak, aki az egyszerűsített bevallást szeretné választani tavalyi jövedelmeiről való elszámolásához.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint az egyszerűsített bevallással nemcsak idő takarítható meg, hanem az esetleges hibák is elkerülhetőek. Az egyszerűsített bevallás választására szolgáló 1153NY jelű nyomtatvány rendkívül egyszerű, a kétoldalas nyilatkozaton számadatokat nem is kell feltüntetni - hívja fel a figyelmet a NAV keddi közleményében.

Az adóhatóság szerint elsősorban akkor érdemes választani ezt a bevallási módot, ha a bevétel kizárólag munkáltatótól vagy kifizetőtől származik, és az adózó a jövedelemszámítás során nem alkalmaz tételes költségelszámolást, vagy nem jogosult a söralátétként is emlegetett adónyilatkozat kitöltésére, például azért, mert ezer forintnál nagyobb a ténylegesen fizetendő adó és az adóelőleg közötti különbözet.

Az egyszerűsített bevallás az adóhatóság segítségével történő adómegállapítás, amely a magánszemély által benyújtott bevallásnak (önadózás) minősül. Ha a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, köteles felhívni a figyelmét az egyszerűsített bevallás választásának lehetőségére - ismerteti Veszprémi István, a Deloitte adópartnere a cég közleményében.

Az adóhatóság az egyszerűsített bevallás választásához szükséges adózói nyilatkozatot feldolgozza, megállapítja az adóalapot, az adót, a visszatérítendő vagy befizetendő adót (a járulékfizetési kötelezettség felső határát meghaladóan levont nyugdíjjárulékot is), és az ezeket tartalmazó egyszerűsített adóbevallást április 30-ig elküldi az adózónak. A magánszemély ki is javíthatja az adóhatóság által előkészített bevallást, amelyet aláírva 2012. május 20-ig kell visszaküldenie a NAV-nak.

Egyszerűsített bevallást azonban kizárólag az a magánszemély választhat, aki az adóévben kizárólag olyan bevételt szerzett, amelyből történt adó(előleg)levonás, és/vagy ingó vagyontárgy, ingatlan értékesítéséből származó jövedelem miatt van adókötelezettsége, továbbá nem volt egyéni vállalkozó, és mezőgazdasági őstermelőként nem volt adóköteles jövedelme.

Nem zárja ki az egyszerűsített bevallást, ha a magánszemély családi kedvezményt, adókedvezményt érvényesít, önkéntes pénztári kedvezményt vesz igénybe, mezőgazdasági őstermelő volt, azonban adóköteles jövedelmet nem szerzett vagy olyan bevételt szerzett, amelyre az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) szóló törvény szerinti közteherviselést választotta (meghatározott kivételekkel) - ismerteti a Deloitte.

Aki a fenti határidőt elmulasztja, az általános szabályok alapján vagy papíron (nyomtatvány), vagy elektronikus úton kell elkészítenie és nyújtania bevallását 2012. május 20-ig.
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérpapírjaikkal vonultak a minisztérium elé a felsőoktatási dolgozók

Hankó Balázs államtitkár végül fogadta a szakszervezeti képviselőket. Teljes cikk

Felmérés: Emiatt félnek az állásinterjúktól a dolgozók leginkább

A tíz leginkább szorongást okozó helyzet közül nyolc munkahelyi környezethez kapcsolódik. Teljes cikk

Itt ellenőrizhetjük a leggyorsabban, hogy szabályosan foglalkoztat-e munkaadónk

A NAV telefonos alkalmazásában többek között az adószámla is lekérdezhető. Teljes cikk