Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Majdnem 25 millióan munkanélküliek

Az Eurostat júliusi adatai szerint 24,850 millió volt az állástalanok száma az EU-ban, ezen belül 18,409 millió az euróövezetben. Az előző hónaphoz képest nem, de az előző évi adatokhoz képest csökkentek a számok.

images

images

Havi összehasonlításban nem változott a foglalkoztatási helyzet az Európai Unióban júliusban: szezonálisan kiigazítva 10,2 százalék volt a munkanélküliség, ugyanúgy, mint júniusban, ugyanakkor a ráta mérséklődött a tavaly júliusi 10,9 százalékhoz képest - közölte pénteken az Eurostat, az unió statisztikai hivatala. A legnagyobb javulás Magyarországon volt a jelentés szerint.

A legalacsonyabb, 4,9 százalék Németországban és Ausztriában volt a munkanélküliség. A legmagasabb rátát Görögországban mérték, ahol a legutolsó rendelkezésre álló, májusi adat szerint 27,2 százalék a mutató.

Éves összevetésben 22 tagállamban csökkent, három országban pedig nőtt a munkanélküliség. A legnagyobb javulás Magyarországon következett be, igaz, az Eurostat jelentésében Magyarország mellett még csak a júniusi adat szerepelt, amely szerint egy év alatt 10,4 százalékról 8,1 százalékra esett a munkanélküliségi ráta. A lista második helyén Portugália állt, ahol az éves ráta 16,3 százalékról 14 százalékra csökkent.

A legnagyobb mértékben Finnországban és Olaszországban romlott a helyzet, ahol 8,1 százalékról 8,7 százalékra, illetve 12,1 százalékról 12,6 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta.

Némi javulás mutatkozik a fiatalkorúak foglalkoztatásában. Az EU egészében a 15-24 év közötti korosztályban a tavaly júliusi 23,6 százalékról 21,7 százalékra, az eurózónában pedig 24 százalékról 23,2 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya.

A legsúlyosabb a probléma Spanyolországban és Görögországban. Spanyolországban júliusi adatok szerint a fiatalok 53,8 százaléka, Görögországban - májusi számítások alapján - 53,1 százaléka volt állástalan.
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter