Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Már kitölthető a söralátét-adóbevallás

Idén több százezer magánszemély adhat számot keresetéről az egyoldalas, söralátétként is emlegetett adóbevallási iraton, amely péntektől elérhető a NAV internetes oldalán. A Magyar Nemzet szombati számában megjelent cikk szerint a csupán néhány rubrikát tartalmazó dokumentumot a hónap végéig közel egymillió polgár a bevallási iratcsomagokban postán is megkapja a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Az egy A4-es oldalnyi iraton csupán néhány sor szerepel, az azonosító adatokon kívül mindössze három számot kell megadni. Elsőként fel kell tüntetni, mennyit volt az adózó keresete. Másodszor ki kell számolni, hogy a 16 százalékos adókulcs alapján mekkora összeg illeti meg az államot. Végül be kell írni, hogy a munkáltató év közben mennyi adóelőleget utalt át a közkasszának.

A NAV úgy véli, idén akár több százezren is az egyoldalas adóbevalláson adhatnak számot keresetükről. Becslését a NAV a rendelkezésre álló információk és a "söralátét" használatának egyszerű feltételei alapján fogalmazta meg. A pár soros dokumentumot ugyanis az adófizetők három nagyobb csoportja is kitöltheti.

Így vallhatja be az adóját az a polgár, aki csak egy munkáltatónál volt állásban, tételes költségelszámolást nem készített, és munkaadója év közben - az esetleges családi adókedvezmény figyelembevételével - maradéktalanul befizette utána az adót.

Az egyoldalas iratot használhatják azok is, akik több helyről kaptak százezer forintnál kisebb összegű fizetséget, mégpedig úgy, hogy költséget lényegében nem mutattak ki, és családi kedvezményt nem érvényesítettek. A harmadik halmazba azok tartoznak, akik egyszerre szereztek első és második típusú jövedelmet - olvasható a napilapban.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter