kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Már lehet pályázni az egyetemi kancellári posztokra

Augusztus 12-ig lehet az állami fenntartású felsőoktatási intézmények kancellári posztjaira pályázatot benyújtani – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatási államtitkársága hétfőn.

A pályázatokat hétfőn a www.kozigallas.gov.hu oldalon tették közzé. Jelezték: a felhívásokat a törvényi kritériumoknak megfelelően írták ki.

A pályázat szerint a kancellári megbízások 2014. szeptember 1-től 2017. augusztus 31-ig szólnak.

A kancellár felel a felsőoktatási intézmény gazdasági, pénzügyi, kontrolling, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási, informatikai tevékenységéért, az intézmény vagyongazdálkodásáért, ideértve a műszaki, létesítményhasznosítási, üzemeltetési, logisztikai, szolgáltatási, beszerzési és közbeszerzési ügyeket is, irányítja e területen a működést. Felel továbbá a szükséges gazdálkodási, valamint az előző pontban meghatározott területeken szükséges intézkedések és javaslatok előkészítéséért. Ennek keretében egyetértési jogot gyakorol a rektornak az intézmény gazdálkodását, szervezetét, működését érintő gazdasági következménnyel járó döntései és intézkedései tekintetében, az egyetértés e döntések érvényességének, illetve hatálybalépésének feltétele.

A kancellár a felsőoktatási intézmény rendelkezésére álló forrásai felhasználásával gondoskodik annak feltételeiről, hogy az intézmény gazdálkodása az alapfeladatok ellátását biztosítsa.

A kancellár gyakorolja az intézmény részvételével működő gazdasági társaságokban és gazdálkodó szervezetekben a tulajdonosi jogokat, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott kivétellel munkáltatói jogot gyakorol a felsőoktatási intézményben foglalkoztatott alkalmazottak felett, és gondoskodik a jogszabályoknak megfelelő pénzügyi-szakmai kompetencia biztosításáról. Feladata, hogy gondoskodjon a gazdasági vezetői feladatok ellátásáról.

Együttműködési kötelezettsége van a rektorral, és a fenntartó előzetes egyetértésével bízza meg a belső ellenőrzési vezetőt és vonja vissza a vezetői megbízását.

A kancellár felett a munkáltatói jogokat a miniszter gyakorolja.

A pályázati feltételek között van egyebek között a főiskolai végzettség, vagyonnyilatkozati eljárás lefolytatása, magyar állampolgárság, cselekvőképesség, és a büntetlen előélet. Szükséges még felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban szerzett hároméves vezetői gyakorlat.

Az államtitkárság közleményében hangsúlyozta: a kancellári-rendszer bevezetésének célja, hogy a felsőoktatási intézmények gazdálkodása felelősebb és átláthatóbb legyen.

Korábban ellenzéki pártok azért tiltakoztak a kancellári pozíciók létrehozása ellen, mert szerintük az az egyetemi autonómia csökkenését hozza magával.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Keddtől lehet pályázni Az Év felelős foglalkoztatója pályázatra

A vállalkozások öt kategóriában pályázhatnak a díjra. Teljes cikk

Legyen befogadóbb a foglalkoztatás jövője: májusban rendezik az EU Sokszínűségi Hónapot

Az EU Sokszínűségi Hónap minden májusban a méltányos munkakörnyezet megteremtését hivatott előmozdítani egy minél inkább egyenlő esélyeken... Teljes cikk

Pályázat indul az egyetemeknek tudományos és innovációs parkok létrehozására

340 milliárd forintnyi pályázat indul csütörtökön az egyetemek számára tudományos és innovációs parkok létrehozására - jelentette be Hankó... Teljes cikk