kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Maradhat Székesfehérváron a geoinformatikai kar

Anyagi problémái ellenére nem költöztetik Sopronba a Nyugat-magyarországi Egyetem geoinformatikai karát.

Megszülettek azok a kormányzati döntések, amelyek értelmében a Nyugat-magyarországi Egyetem geoinformatikai kara Székesfehérváron marad - tájékoztatta az önkormányzat kommunikációs központja szerdán az MTI-t.

A bejelentést Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester tette, amikor részt vett a kar nyugdíjba vonuló dékánjának, Mélykúti Gábornak szerdai búcsúztató ünnepségén.

A városvezető köszöntőjében kiemelte: az elmúlt időszakban hozott kormányzati döntések amellett szólnak, hogy a képzés hosszú távon Székesfehérváron maradjon. Az erről szóló bejelentéseket rövid időn belül hivatalosan is megteszik - tette hozzá.

A közlemény idézi a polgármestert: "a város, a kar, az itt tanulók és oktatók érdekei egyértelműen egybeesnek".

A Magyar Nemzet tavaly májusban számolt be arról, hogy több száz millió forintos adósságállománya miatt nem tudja tovább finanszírozni Székesfehérváron működő geoinformatikai karát a Nyugat-magyarországi Egyetem, ezért az oktatók és dolgozók többségét elbocsátják, a képzést pedig Sopronba költöztetik át. Faragó Sándor rektor akkor azt mondta, hogy az átszervezésre azért van szükség, mert az intézmény állami támogatása 60 százalékkal csökkent, és nincs pénz a kari infrastruktúra működtetésére.

A lapnak úgy nyilatkozott, hogy a kar adósságállománya meghaladta a 300 millió forintot, ezenfelül az állami és a magánszféra együttműködésével PPP-konstrukció keretében megvalósuló mintegy 120 milliós beruházásból adódó fizetési kötelezettsége is volt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lapban megjelentekre reagálva közölte: a Nyugat-magyarországi Egyetem összesen mintegy 1,5 milliárd forintos többlettámogatást kapott. Az egyetem a struktúraváltási alapból megítélt támogatást belső szerkezetének racionalizálására fordítja - tették hozzá.

Az önkormányzat tavaly májusban azt közölte, hogy az egyetem elképzeléseiről a geoinformatikai kar dékánjától értesültek, ő tájékoztatta az önkormányzatot az áthelyezés tervéről. A kar vezetői kifejezték egyértelmű szándékukat, hogy szeretnének kiválni az egyetemből, és Székesfehérváron kívánják tartani a város és ipara számára stratégiailag fontos műszaki felsőoktatási képzést.

Az augusztus 19-i székesfehérvári kormányülésen is téma volt a geoinformatikai kar jövője, ott egy önálló felsőoktatási intézmény létrehozása szerepelt a tervekben. A 2013/2014-es tanév megnyitóját szeptember 7-én tartották: 69 nappali, valamint 57 levelező tagozatos hallgató kezdte meg tanulmányait Székesfehérváron.
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Siófokon nyitja meg új campusát a Debreceni Egyetem

Siófokon nyitja meg új campusát a Debreceni Egyetem (DE), az erről szóló megállapodást pénteken írták alá a felsőoktatási intézmény és a város vezetői. Teljes cikk

Legnépszerűbb a villanyszerelés - megkezdődtek a szakmai vizsgák a szakképzésben

Rendben zajlanak az érettségi vizsgák a technikumokban, és elindultak a szakmai vizsgák is a szakképző intézményekben. Idén várhatóan több mint 40... Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: harminc százalékkal nőtt a szakképzésbe jelentkezők száma

Mintegy harminc százalékkal emelkedett a szakképzésbe jelentkezők száma 2020 óta - mondta újságíróknak a Kulturális és Innovációs Minisztérium... Teljes cikk