Megjelent: 15 éve

Másodállással feljavítható a havi kereset

Nem könnyű a munkanap végeztével máshol folytatni a pénzkeresést. Mégis sokan az életszínvonal fenntartása miatt másodállásra kényszerülnek. Mit kínál számukra az álláspiac? Mennyi tartható meg a bruttó bérből legálisan? Amint összeállításunkból kiderül, sokféle lehetőség kínálkozik a fordítástól a takarításig, a fizetés is ennek megfelelően széles skálán mozog.

Mielőtt elkezdünk keresetkiegészítési lehetőség után kutatni, érdemes szem előtt tartani: főnökünk a másodállás miatt akár el is bocsáthat főállásunkból. "A munka mellett végzett pénzkereső tevékenyég újabb jogviszonynak minősül. A munkavállaló tehát köteles bejelenteni munkáltatójánál. Ha a dolgozó ezt nem teszi meg, munkáltatója erre hivatkozva felmentheti állásából" - tájékoztatott Dr. Sipos Márta munkajogász.

Mára bevett gyakorlattá vált, hogy a munkaviszony kezdetekor az újonnan belépőket írásban nyilatkoztatják, máshol nem végeznek munkát, nem működtetnek önálló vállalkozást. "A munkáltatók számos esetben attól tartanak: a munkavállaló a konkurenciánál, hasonló profilú cégnél végzi majd a pluszmunkát, vagy indít vállalkozást. Amennyiben bizonyítható, hogy az adott cég dolgozója a konkurenciánál végzett munka miatt anyagi kárt okozott munkáltatójának, a dolgozónak esetenként nem csak munkahelye elvesztésével kell szembenéznie: a cég az elmaradt haszon miatt kártérítést is követelhet tőle" - mondta el a munkajogász

Könnyebb helyzetben vannak, akik nem munkaszerződéssel, hanem vállalkozóként, megbízási szerződéssel dolgoznak "főnöküknek", akár kényszervállalkozóként. "Esetükben a megbízó nem szólhat bele, hogy az adott feladaton kívül még milyen tevékenységet végezzen" - tette hozzá.

Fordítás: minőségi munkával jönnek a megbízások

Mit kínál az álláspiac a 17 óra után vagy hétvégén dolgozni akaróknak? Az idegen nyelvet magas szinten beszélők fordítással, tolmácsolással, magántanítással is kiegészíthetik havi fizetésüket. Különösen azoknak jön jól a pénz mellett a nyelvtudás karbantartása, akik munkahelyükön nem beszélik a korábban évekig kemény munkával megtanult nyelvet.
Fordítással leütésenként 2-3 forint + áfa kereshető. Jobban fizet a magyarról idegen nyelvre fordítás, míg 2-2,5 forint körüli átlaggal számolhat az angolról magyarra fordító. Többet lehet keresni, ha közvetlenül a megbízó cégtől érkezik a szöveg, fordítóirodai közvetítéssel kevesebb maradhat. Szintén magasabb a honorárium, ha szakszövegről van szó. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján elmondható, egyre kevesebb helyen oldható meg számla nélkül, zsebbe fizetve az ellentételezés. Akinek nincs kialakult ügyfélköre, fordítóirodánál jelentkezhet. Általában próbafordítást adnak, amelynek eredménye szerint folytatódhat az együttműködés. Tapasztalt fordítók szerint óránként 2-3 ezer leütés fordítható, így például este 6 és 9 óra között 6-9 ezer forint kereshető, persze az elkészített szöveg alapján fizetnek.

Tolmácsolás: kapcsolat kell

Ennél sokkal nehezebb megcsípni tolmácsolást. Kizárólag személyes ajánlás alapján szerezhető munka, viszont, ha egyszer valaki bevált, újabb munka esetén őt keresik. Nehezen tervezhető, bizonytalan, mikor érkezik megbízás, viszont ha jön, nagyon jól fizet. A tolmácsolás napidíja (7-8 óra munka) 50 ezer forint - természetesen a profi konferencia-tolmácsok ennél többet keresnek. Egy órára legalább 10 ezer forint érhető el.
A nyelvszakon végzetteknek, ám más területen dolgozóknak jól jöhet egy kis kereset-kiegészítés nyelvtanári munkával. A jó angoltanár még mindig keresett, a többi nyelv piaca viszont kicsinek mondható. Nyelviskolák általában számla ellenében fizetnek, az óradíj 2000-2500 forint körüli. Ha magunk megyünk házhoz, akkor angoltanárként Budapesten 2500 forint/45 perc körül mozog a tarifa. Mivel a legtöbb nyelvtanuló kora reggel vagy munka után ér rá, ezért nem lehetetlen ilyen megbízásokat szerezni, és a napi munkával összeegyeztetni.

Webdesign, honlapkészítés este

Informatikusok számára jó keresetkiegészítés lehet a webdesign, a honlapkészítés vagy karbantartás vagy programozás. Előnye, hogy rugalmasan végezhető, a fizetés a végterméktől függ, óradíjban nehezen mérhető. A munkaszerzés nem egyszerű, telített a piac, így sokat számít a személyes kapcsolatrendszer, az ajánlás. Vannak olyan cégek, amelyek leadnak munkákat. Webdesignerként ebben a formában 1500-2000 forint, programozóként - például php - 2500 forint körül mozog a díjazás. Ha közvetlenül a megbízótól szerezzük a munkát, akkor ennek duplájával lehet kalkulálni.

Telefonos értékesítés: lehet, hogy veszteséges

A keresetkiegészítés másik nagy területe az értékesítés, ennek is az otthonról végezhető változata, a telesales. A bérezés jutalékos rendszerben történik, az értékesített termék vagy szolgáltatás értékének 10-15 százalékát teszi ki. Emellett mindenféle tarifa és konstrukció létezik. Egy példa: ha valakinek sikerül diákokat beszervezni egy tréningcég képzésére, akkor diákonként 8 ezer forint üti a markát. Ennek a munkának a hátránya a sok kudarcélmény és az sem biztos, hogy a befektetett munka és a telefonköltség kifizetődik. Ha pechünk van, vagy rosszul végezzük a dolgunkat, akkor rosszabbul járhatunk, mintha otthon kikapcsolódnánk.

Mellékállásban emellett még sok más munka is végezhető. A csinos, dekoratív munkavállalók hostessként dolgozhatnak esténként. Óradíjuk 1000-1500 forint körüli. A babysitterek ennél kevesebbet, óránként 500-700 forintot keresnek, a mellékállásban takarítók pedig 5-6 ezer forintért teszik rendbe a lakást. Igaz, órára lebontva bérük a babysitterekével egyezik meg.

Erős fizikummal több munka is kínálkozhat. Kidobóként, vagy más szóval biztonsági őrként egy közepes színvonalú fővárosi szórakozóhelyen 7-10 ezer forint tehető zsebre. Elsősorban hétvégenként nyílik lehetőség költöztető cégeknél keresetkiegészítésre. Itt 1000-1300 forint körüli órabér érhető el, a fizetés pedig főként feketén történik.

Munkalehetőségek tehát vannak. Kérdés, kinek mennyire éri meg a szabadidő kárára többet dolgozni.

Hogyan szerezhető meg a pénz és mennyi tartható meg a kifizetett összegből? A legtöbb természetesen akkor tartható meg, ha zsebbe történik a fizetés. Hátránya viszont, hogy a megbízó önkényének van kiszolgáltatva a munkavállaló, és ha nem azonnal történik a pénz átadása, akkor semmilyen módon nem követelhető. Szintén az illegális utak között szerepel a számlavásárlás. Általában az áfa összege plusz 15-20 százalék között mozog a tarifa. A lebukás veszélye itt is fennáll, különösen, ha nincs rend a számla kibocsátójának háza táján.

Legális út: szellemi munkánál az eva optimális

Legális úton a nettó jövedelem alacsonyabb, ám nyugodtan aludhat az ember. Három példát gyűjtöttünk, mennyi tartható meg, ha a mellékállással szerzett összeg havi 60 ezer forint és a munkavállaló főállásból származó éves jövedelme bruttó 2 millió forint.

A munkavállaló számára a mellékállásos pénzszerzés legegyszerűbb legális útja, ha a megbízóval magánszemélyként megbízási szerződést köt, és ez alapján kapja munkájáért az ellentételezést. Hátránya, hogy a megbízó ezt nem szereti, mert többlet adminisztrációt igényel és bérköltségnek számít. Egy 60 ezer forintos megbízási díj kiutalása a megbízónak 77 400 forintjába kerül, amiből a munkavállaló 30 600 forintot lát viszont.
Több pénz tartható meg, ha a munkavállaló egyéni vállalkozóként dolgozik. Igaz, ehhez ki kell váltani az egyéni vállalkozói igazolványt, ami tízezres nagyságrendű költség, könyvelőt kell fogadnia, ami szintén pénzbe kerül. Ha - a fenti példánál maradva - valaki 60 ezer forint plusz áfáról állít ki számlát, akkor evás adózóként 53 280 forintot tarthat meg. Bevett gyakorlat az egyéni vállalkozásból befolyt összeget költségszámlákkal lefedni. Az egész összeg "kiköltségelését" kockázatosnak mondják a könyvelők, ha a felére szerzünk számlát, akkor 46 200 forint tartható meg. Szellemi munkákat feltételezve, a három lehetőség közül az eva tűnik a legjobb megoldásnak. Viszonylag kicsi az adminisztrációs teher, kockázat nélküli és a megbízónak sem kerül sokba.

Karácsony Zoltán - Oroszi Babett


  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Használjunk-e mesterséges intelligenciát a munkaerő-felvételhez?

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb technológiai fejlődése a mesterséges intelligencia (AI/MI). Az MI eszközeinek a humánerőforrás-menedzsment (HRM)... Teljes cikk

85 óra meeting egy hét alatt - az alkalmazottaknak nem az internet legvidámabb helye a TikTok

Bár a cég ezzel azzal a szlogennel aposztrofálja magát, hogy a legvidámabb hely az interneten, a munkavállalók ezzel nem feltétlenül értenek egyet.... Teljes cikk

Világrekord: 84 éve dolgozik ugyanannál a cégnél a 100 éves bácsi

Nem lehet bármit elvállalni, az embernek szeretnie kell a munkáját, különben nem bírja végigcsinálni - vallja a 100 éves brazil, aki 84 éve dolgozik ugyanott. Teljes cikk