Megjelent: 7 éve

Még mindig sokan mennek el korhatár előtt nyugdíjba

Felemás, de közel sem szívderítő képet fest a hazai nyugdíjhelyzetről a KSH friss összeállítása. A kiadvány egyebek közt megállapítja, hogy a pénzügyi és gazdasági válság súlyosbította az idősödéssel összefüggő problémákat, megnehezítette az ellátórendszerek finanszírozását és a nyugdíjígérvények teljesítését - írja a Napi Gazdaság.

A kiadvány szerint ugyanakkor tény az is, hogy a nyugdíjak rendszeressége, kiszámíthatósága és a nyugdíjemelések értékőrző jellege miatt a lakosság más rétegeivel összehasonlítva az idősek relatív helyzete kedvezőbb.

Bár a nyugdíjkorhatár emelkedett, az öregségi nyugdíjba vonulók átlagos életkora továbbra is az aktuális korhatár alatt van. 1996 előtt a férfiak korhatára 60, a nőké 55 év, míg az öregségi nyugdíjba vonulók átlagéletkora rendre 58,7 és 54,3 év volt. 2011-ben mindkét nem 62 évesen mehetett nyugdíjba, ehhez képest az öregségi nyugdíjas férfiak 60,4, a nők 58,4 évesen kérték nyugdíjazásukat. A korhatár alatti nyugdíjasok száma 600-650 ezer fő közötti, és ez a munkavállalási (15-61 éves) korú népesség több mint 15 százalékát teszi ki.

Az összeállításból kiderül, a 2010 és 2060 közötti időszakra vonatkozó uniós nyugdíj-előrejelzés szerint Magyarországon az állami nyugdíjkiadások jelentős növekedésével kell számolni, ötven év múlva a GDP 14,7 százalékát kell majd nyugdíjakra fordítani.

Az ún. induló nyugdíjak átlagos összegében jelentős eltérés van nemenként és területi szinten is. A férfiak esetében a 2010-ben indult új nyugdíjak Budapesten voltak a legmagasabbak, átlaguk meghaladta a 120 ezer forintot, míg a legalacsonyabb ellátást Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők kapták (92-93 ezer forint). A nőknél különösen jelentős az eltérés Budapest és a megyék átlagait tekintve. A legmagasabb (102 ezer forintos) budapesti és a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei átlagos ellátás (58 ezer forint) között 44 ezer forint a különbség. A nők és a férfiak közötti különbségben meghatározó a keresetek és a szolgálati idő közötti differencia.

A nyugdíjasok, járadékosok mintegy 60 százalékának ellátása alacsonyabb az átlagnyugdíjnál. Ezen belül 8 százalék körüli (246 ezer fő) a 30 ezer forintnál kisebb összegű ellátásban részesülők aránya. Többségük nem nyugellátást, hanem egyéb, szerényebb összegű járadékot, pótlékot kapott. A leggyakoribb kifizetés 80-90 ezer forint között mozgott. A legnagyobb összegű juttatást (120 449 forintot) a korhatár alatti öregségi nyugdíjasok vehették át januárban.

2011 elején 2,921 millióan részesültek nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban, felük korhatárt betöltött öregségi nyugdíjas volt, a korhatár alattiak száma 238 ezerre, a rokkantnyugdíjasoké 722 ezerre rúgott. Utóbbiak esetében fontos megjegyezni, hogy több mint felül már betöltötte az öregségi korhatárt. Ezt leszámítva nem kiugróan magas a rokkantsági arány, Magyarország e téren az európai mezőny közepén helyezkedik el.

Napi Gazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter