Megjelent: 7 éve

Még nehezebbé válhat a külföldi adóeltitkolás

Jelenleg az EU-n belül az adózási információk szabadon továbbíthatók, a harmadik államok esetén pedig a kétoldalú egyezményekben foglalt feltételek szerint működhet az információátadás - írja a Világgazdaság Online. A tervezet összhangban van a 2013-ban megújított, az adóügyi együttműködésre vonatkozó EU irányelvvel is.

Az nem újdonság, hogy az államok adóhatóságai információkat cserélnek az adózókról, azonban eddig csak egyedi megkeresésekre válaszoltak. Az együttműködést lassította, hogy sok esetben nem volt biztosított a visszacsatolás, és nem voltak eljárási határidők. Ezt annyiban módosítanák, hogy 2 vagy 6 hónapos határidőt szabnának a válaszadásra, illetve ezután a megkeresést nem lehetne a nemzeti adóztatási érdek hiányára vagy banktitokra hivatkozva megtagadni. Az információt igénylő adóhatóságnak ugyanakkor a kért információk felhasználásáról visszajelzést is kell adnia.

A másik fontos változás az lenne, hogy az egyes adóhatóságok önszorgalomból is küldhetnek információkat. "A spontán információcsere lényege, hogy a tagállamok a másik tagállam megkeresése nélkül is átadnak egymásnak az adózókat érintő információkat, a jövőben bármely olyan információt továbbítani lehet majd, amelyet az adóhatóság a másik adóhatóság számára hasznosnak ítél." - mondta a Világgazdaság Online-nek dr. Békés Balázs, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda adópartnere.

A szabályozás azt is lehetővé teszi, hogy az egyes adóhatóságok a másik országból érkezett adatokat akár egy harmadik félnek is továbbítsák.

Dr. Békés Balázs figyelmeztetett: az adózóknak fel kell készülniük az adóhatóság még szigorúbb, határokon átnyúló, az eddigieknél hatékonyabb fellépésére.

Világgazdaság Online
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter