Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Megadóztatnák az adóparadicsomokba menekített pénzeket

A kormány tervei szerint az adóparadicsomban alapított - magyar vállalkozás által tulajdonolt - cég jövedelmét fel kell majd tüntetni a hazai vállalkozás adóbevallásában is, és meg kell fizetni utána az adót. Ez ügyben több jogszabály-módosítást is tervez a kormány.

A pénteken benyújtott 2010-es adócsomag része az is, hogy a külföldre utalt kamat, jogdíj és szolgáltatási díj kifizetésekre 30 százalékos forrásadót vezetnének be, valamint az ingatlannal rendelkező hazai társaságban részesedő külföldi személynek is adóznia kellene Magyarországon a részesedés eladása után - közölte az MTI-vel a kormányszóvivő vasárnap.

Bajnai Gordon miniszterelnök a válságkezelő program ismertetésekor jelentette be, hogy megadóztatnák a különböző offshore cégeken keresztül adóparadicsomokba menekített pénzeket és vagyont.

Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: az a cél, hogy a nyereséges vállalkozások és vállalkozók ne tudják kimenekíteni hasznukat és jövedelmüket adózatlanul, ne tudják elkerülni az adófizetést. A céges üzleti tevékenységet végző vállalkozóknak, menedzsereknek ugyanúgy ki kell venniük a részüket a közteherviselésből, ahogy azt a munkájukból élők teszik.

Mint mondta, a magyar adórendszernek egyik legnagyobb problémája, hogy kevesen fizetnek adót, ennek csökkentésére az eltitkolt, az adóparadicsomokba menekített jövedelmek megadóztatása az egyik lehetséges eszköz. Ez ügyben több jogszabály-módosítást is tervez a kormány.
Szollár Domokos tájékoztatása szerint pontosítani kell például több fogalmat is: az offshore cég megnevezést és az érintett tevékenységek körét.

Az intézkedések között említette, hogy mind a cégek, mind a magánszemélyek esetében kiterjesztik az adókötelezettséget a kivont, a megtermelt jövedelemre egyaránt, amennyiben látható, hogy a kapcsolt viszony fennáll az adóparadicsomban lévő társaság és hazai partnere között.

Részletesebb szabályok vonatkoznak majd az adózók és a külföldi fióktelepek közötti ügyletekre annak érdekében, hogy az allokált eszközöket ne lehessen kivonni az adózás alól, vagyis nagyon egyszerűen ne lehessen kimenekíteni a jövedelmet egy külföldi cégbe csak azért, hogy elkerüljék az utána való adózást. Hozzátette: gyakorlatilag azt a máshol már működő szabályt szeretné a kormány meghonosítani, ami alapján az adóparadicsomban alapított - magyar vállalkozás által tulajdonolt - cég jövedelmét fel kell tüntetni a hazai vállalkozás adóbevallásában is, és meg kell fizetni utána az adót. Így nem lehetne kevesebb adót fizetni azzal, hogy utaztatják a jövedelmet és olyan országba viszik, amely adózás szempontjából adóparadicsomnak számít.

A kormányszóvivő kitért arra: a hazai vagyon védelmét és az átláthatóságot szolgálja az a tervezett szabályozás is, amely révén az ingatlannal rendelkező hazai társaságban részesedő külföldi személynek is adóznia kell majd Magyarországon a részesedés eladása, elidegenítése után.

A 2010-es adócsomagban szerepel a 30 százalékos forrásadó bevezetése az olyan országokba történő kamat, jogdíj és szolgáltatási díj kifizetésekre, amelyekkel Magyarországnak nincs a kettős adóztatás elkerülésére kötött egyezménye. Ennek az intézkedésnek gyakorlatilag az a lényege, hogy a tipikusan külföldre történő fizetéseket egyfajta "büntető" adóztatás sújtja majd - mondta.

A jövő évi adószabályok tartalmazzák azt is: 2009. december 31-ével megszűnik az amnesztia, vagyis csak addig lehet kedvezményes, 10 százalékos adózással hazahozni a külföldre vitt vagyont.

Szollár Domokos hangsúlyozta: minderre azért van szükség, mert a magyar gazdaságot és a magyar költségvetést éri kár azzal, ha a hazai földön, hazai munkaerővel, vagy hazai tevékenység révén megtermelt jövedelem és nyereség után más ország fölözi le a hasznot, miközben a vállalkozások nem járulnak hozzá elegendő arányban a közös kasszához.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter