kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Megállapodtak a duális szakképzési rendszerről

A Mercedes Benz Hungary Kft., Kecskemét Önkormányzata és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az autóipari szakképzés javítását szolgáló stratégiai együttműködési megállapodást írt alá pénteken Kecskeméten.

A megállapodást Frank Klein, a Mercedes Benz Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere és Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei kereskedelmi és Iparkamara elnöke látta el kézjegyével.

Az eseményen részt vett Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkozáspolitikáért felelős államtitkára, aki Kecskemét városa és az egész ország szempontjából fontos lépésnek nevezte az együttműködést.

A német duális képzési rendszerre szeretnénk a magyar szakképzést alapozni úgy, hogy a német rendszert adaptáljuk a magyar viszonyokra - hangsúlyozta Czomba Sándor.

Az államtitkár szerint a szakképzés átalakítása fontos lépés, amely segít abban, hogy több kezdő szakmunkás tudjon azonnal munkát találni magának, valamint a kormány elé kitűzött - egy millió új munkahely létesítésére vonatkozó - cél elérésében is.

Frank Klein, a Mercedes Benz Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a Mercedes személygépkocsik gyártásához jól képzett munkaerőre van szükség. Az igazgató szerint hosszabb távon legalább tízezer új munkahelyet teremt a beruházás a térségben, ezért nemcsak a Mercedes Benz, hanem a többi vállalkozás számára is kiemelten fontos a jól képzett munkaerő.

Gaál József, a megyei kamara elnöke emlékeztetett arra: már korábban javasolták, hogy át kellene alakítani a szakképzés rendszerét, mert az nem felel meg a mai kor elvárásainak.

Zombor Gábor polgármester szerint, a duális szakképzési rendszer kimozdítja a középfokú szakoktatást abból a rendszerből, mely bizonyítványt adott, de megfelelő gyakorlati tudást nem, és a munkanélküliséget növelte.

A megállapodás értelmében a duális oktatási rendszert 2011 őszétől vezetik be két kecskeméti szakközépiskolában. Három éves szakmai képzést indítanak, egyelőre öt szakmában, amelyek igazodnak a Mercedes Benz szakmunkás utánpótlási igényeihez. Közülük három teljesen új lesz Magyarországon. Évente 100 szakmunkás végez az öt autóipari szakmában.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk

Feladja a leckét a vállalatoknak a CSRD

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről... Teljes cikk