Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Megállapodtak a duális szakképzési rendszerről

A Mercedes Benz Hungary Kft., Kecskemét Önkormányzata és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az autóipari szakképzés javítását szolgáló stratégiai együttműködési megállapodást írt alá pénteken Kecskeméten.

A megállapodást Frank Klein, a Mercedes Benz Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere és Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei kereskedelmi és Iparkamara elnöke látta el kézjegyével.

Az eseményen részt vett Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkozáspolitikáért felelős államtitkára, aki Kecskemét városa és az egész ország szempontjából fontos lépésnek nevezte az együttműködést.

A német duális képzési rendszerre szeretnénk a magyar szakképzést alapozni úgy, hogy a német rendszert adaptáljuk a magyar viszonyokra - hangsúlyozta Czomba Sándor.

Az államtitkár szerint a szakképzés átalakítása fontos lépés, amely segít abban, hogy több kezdő szakmunkás tudjon azonnal munkát találni magának, valamint a kormány elé kitűzött - egy millió új munkahely létesítésére vonatkozó - cél elérésében is.

Frank Klein, a Mercedes Benz Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a Mercedes személygépkocsik gyártásához jól képzett munkaerőre van szükség. Az igazgató szerint hosszabb távon legalább tízezer új munkahelyet teremt a beruházás a térségben, ezért nemcsak a Mercedes Benz, hanem a többi vállalkozás számára is kiemelten fontos a jól képzett munkaerő.

Gaál József, a megyei kamara elnöke emlékeztetett arra: már korábban javasolták, hogy át kellene alakítani a szakképzés rendszerét, mert az nem felel meg a mai kor elvárásainak.

Zombor Gábor polgármester szerint, a duális szakképzési rendszer kimozdítja a középfokú szakoktatást abból a rendszerből, mely bizonyítványt adott, de megfelelő gyakorlati tudást nem, és a munkanélküliséget növelte.

A megállapodás értelmében a duális oktatási rendszert 2011 őszétől vezetik be két kecskeméti szakközépiskolában. Három éves szakmai képzést indítanak, egyelőre öt szakmában, amelyek igazodnak a Mercedes Benz szakmunkás utánpótlási igényeihez. Közülük három teljesen új lesz Magyarországon. Évente 100 szakmunkás végez az öt autóipari szakmában.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk