Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Megbénul az ország a december 17-i sztrájkok miatt

Tiltakozó nagygyűlést szervez a Liga Szakszervezetek a Munkástanácsok Országos Szövetségével december 15-re, december 17-től pedig határozatlan idejű sztrájkot hirdetett, mivel négy követelésükről nem tudtak egyezségre jutni a kormányzattal.

Amennyiben az Országgyűlés nem fogadja el az egészségbiztosítási reformtörvényt, a szakszervezetek akkor azonnal visszavonják a sztrájkfelhívást. Ha viszont a honatyák megszavazzák a törvényjavaslatot, akkor a sztrájkbizottságok összeülnek, és döntenek a folytatásról. Az Országgyűlés hétfői napirendje alapján azonban elképzelhető, hogy az egészségbiztosítási törvényjavaslatról csak a késő esti, esetleg éjjeli órákban szavaznak majd.

A sztrájkfelhíváshoz számos szakszervezet és civil szervezet csatlakozott, ezek listáját a Liga honapján (www.liganet.hu) folyamatosan frissítve közlik. Egyes szakszervezetek határozatlan időre jeleztek sztrájkot, mások időleges munkabeszüntetést hirdettek.

Az eddigi közlések szerint üzemkezdettől 13 óráig sztrájkolnak a BKV-nál, a Budapest Airportnál reggel 7 óra és 9 óra között, négy órás sztrájkot tartanak a LIGA Villamos és Hőenergia-ipari Szakszervezetek, 2, illetve 2-8 órás munkabeszüntetésre szólított fel a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A Magyar Orvos Szövetség országosan, váltott időpontokban sztrájkol, a SZEF-hez tartozó Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkot tart.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete határozatlan idejű, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége négy órás sztrájkot hirdetett. Tizenhat Volánnál várhatóan üzemkezdettől reggel kilenc óráig sztrájkolnak a Liga és a Munkástanácsok tagjai. Nem sztrájkol viszont a Volán-társaságoknál a Közúti Közlekedési Szakszervezet. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) december 17-én az ország 19 megyéjében 40 helyen félpályás útlezárást tart.

A Liga kezdeményezéséhez nem csatlakozott a másik négy országos szakszervezeti konföderáció, ahogy novemberben sem tették. Bár az egészségbiztosítás reformjára vonatkozó törvényjavaslatot szintén elutasítják, ennek kifejezésére az Országos Érdekegyeztető Tanácsban elmondottakon kívül önálló tiltakozó akciókat szerveztek.

A MÁV-nál folynak a tárgyalások a sztrájk ideje alatti még elégséges szolgáltatásokról. A VDSZSZ azt ajánlotta, hogy 17-én délután vonalanként 1-1 vonatpár induljon, az azt követő napokon pedig reggel és este járjon 1-1 vonatpár. A MÁV-nál hétköznaponként 3.200 személyszállító vonat közlekedik, és mintegy 700 ezer utast szállítanak naponta. A karácsony előtti napokban az utasszám duplájára is nőhet.
A BKV-nál négy szakszervezet hirdetett sztrájkot december 17-én hajnali 4 és déli 13 óra között. Az érdekképviseletek - csakúgy mint november 20-án - ezúttal is a munkakörülmények romlása, az esetleges leépítések és a tervezett járatritkítások miatt hirdettek meg 9 órás munkabeszüntetését.

Nemes Gábor, a sztrájkot tervező szakszervezetek egyike, a Cinkota Autóbusz Üzem (Cinasz) érdekképviseletének elnöke az MTI-nek elmondta: jelenleg is zajlanak a tárgyalások a BKV menedzsmentjével, egyelőre azonban nem történt előrelépés. A tárgyalások tényét megerősítette Regőczi Miklós, a társaság kommunikációs és értékesítési vezérigazgató-helyettese is, aki annyit mondott, hogy a BKV szeretne megegyezni.

A BKV legnagyobb szakszervezeti szövetsége nem sztrájkol jövő hétfőn - mondta Gulyás Attila, a mintegy hétezer dolgozót tömörítő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSzSz) elnökségi tagja. Szabó István, a trolibusz szakszervezet vezetője az MTI-nek elmondta: ők sem sztrájkolnak december 17-én. A trolibusz üzletág dolgozóinak körülbelül kétharmada a VTDSzSz alá tartozik, ők biztosan felveszik a munkát jövő hétfőn.

Apáti István, az akciókhoz csatlakozó Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete (KDOE) elnöke úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az egyesületüket alkotó Volánosok december 17-én, a hajnali 4 órás üzemkezdettől határozatlan ideig, de legalább reggel 9 óráig sztrájkolnak. Az egyesülethez tartozó taxisofőrök is úgy nyilatkoztak, hogy hajnali 4 órától határozatlan ideig részt vesznek a munkabeszüntetésben. Az egyesülethez tartozó gépjárműoktatók reggel 8-tól határozatlan ideig sztrájkolnak.

A Liga által megfogalmazott négy követelés legfontosabbika, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás reformjára vonatkozó előterjesztését, illetve az Országgyűlés függessze fel a törvényjavaslat vitáját, bocsássanak "valóságos társadalmi vitára" egy új koncepciót. A második követelés, hogy fokozatosan vezessék be a jövő évtől esedékes új nyugdíjszámítási módot. A harmadik, hogy a korkedvezményes nyugdíjnál biztosítsák már 2010 előtt is az arra érdemes munkaköröknél a rendszerbe való bekerülés lehetőségét. Az akció negyedik oka, hogy a Liga Szakszervezetekhez tartozó Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) nem fogadja el a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a vasúti szárnyvonalakra vonatkozó ajánlatát, más ajánlatot vár.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A távozó egészségügyi dolgozók harmada pályát akar váltani

A szerződést alá nem írók közül vannak, akik külföldön vagy a magánegészségügyben folytatnák, és vannak olyanok is, akik a pályaelhagyáson gondolkoznak. Teljes cikk

Foglalkoztatási szolgálat: februárban 1,2 százalékkal nőtt az álláskeresők száma

Az álláskeresők 48,6 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Teljes cikk

Több mint ötezer dolgozó tűnhetett el a magyar egészségügyből kedd reggelre

Körülbelül 3500-4000 szakdolgozó távozott az egészségügyből, ezzel pedig másfélszeresére nőhetett munkaerőhiány a területen. Teljes cikk