Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Megegyeztek az ügyeleti díjban a pécsi orvosok

Lesz ügyeleti ellátás a Pécsi Tudományegyetem baleseti sebészeti és fül-orr-gégészeti klinikáin novemberben, miután a dolgozók a napokban megegyeztek a munkáltató PTE vezetésével az önként vállalt túlmunkára vonatkozó díjazásról - közölte az orvosok jogi képviselője az MTI-vel.

A dolgozók az ellátás zavartalansága érdekében, azzal a feltétellel fogadták el az egyetem ajánlatát, hogy folytatják a bérekkel kapcsolatos tárgyalásokat. A most kötött megállapodás alapján a PTE a rendes munkáért járó óradíj 130 százalékát fizeti a kötelező, 195 százalékát pedig az önkéntes túlmunkáért - tette hozzá Monori Tamás.

A negyven orvost képviselő ügyvéd utalt rá: október közepén úgy tűnt, novembertől év végéig veszélybe kerül az ügyeleti ellátás a két intézményben, miután a dolgozók nem tudtak megegyezni az önkéntes túlmunka díjazásáról. Emiatt azonban komoly ellátási problémák lehettek volna a Baranya, Somogy és Tolna megyék alkotta dél-dunántúli régióban.

Monori Tamás korábban beszámolt arról, hogy az orvosok az egyetemmel kötött kollektív szerződésük szerint rendes munkaidejükön túl évi kétszáz, az egészségügyi törvény alapján 416 óra túlmunkára kötelezhetőek. Ők ezt már korábban ledolgozták, sőt a traumatológusok október közepén 450-600 óra túlmunkánál tartottak, s azt szeretnék, ha munkáltatójuk az önként, a szabadidejük terhére vállalt túlóráikat az eddiginél magasabb összeggel honorálná.

Megjegyezte, az egyetem óránként ezer forint nettó összeget fizet a kötelező túlórákért, az önkéntes túlmunkára pedig a kollektív szerződésben foglalt rendes munkáért járó 700 forintos óradíj 195 százalékát ajánlotta. Ezt az orvosok akkor nem fogadták el, ennek a többszörösére tartanak igényt.

Kollár Lajos, a klinikai központ igazgatója az MTI megkeresésére október közepén azt mondta: a törvényi minimum feletti ügyeleti díjat ajánlottak. A jelenleg komoly adósságokkal küszködő, s emiatt kincstári biztos felügyelete mellett működő egyetem nem tud eleget tenni irreális követeléseknek.

A professzor hangsúlyozta, hogy ha az orvosok nem adnak ügyeletet, az egyetem vészintézkedésekre kényszerül. Ennek keretében intézményeket vonhat össze és az érintett klinikákon bevezetheti a műszakos munkarendet.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ennyit fizetnek egy utcaseprőnek az V. kerületben

Hirdetésben keres járdatakarítókat a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. Teljes cikk

Egy felmérés szerint Európában a magyarok a legkevésbé eladósodottak a jövedelmükhöz képest

Hitelszabadság szempontjából hazánk az első helyen áll Európában az Intrum felmérése alapján. Teljes cikk

Karácsony Gergely is megszólalt a lehetséges BKV-sztrájk kapcsán

A főpolgármester szerint a 15 százalékos béremelést nem fogják tudni megadni a BKV-dolgozóknak, de szerinte nem lesz sztrájk. Teljes cikk