Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Megegyeztek az ügyeleti díjban a pécsi orvosok

Lesz ügyeleti ellátás a Pécsi Tudományegyetem baleseti sebészeti és fül-orr-gégészeti klinikáin novemberben, miután a dolgozók a napokban megegyeztek a munkáltató PTE vezetésével az önként vállalt túlmunkára vonatkozó díjazásról - közölte az orvosok jogi képviselője az MTI-vel.

A dolgozók az ellátás zavartalansága érdekében, azzal a feltétellel fogadták el az egyetem ajánlatát, hogy folytatják a bérekkel kapcsolatos tárgyalásokat. A most kötött megállapodás alapján a PTE a rendes munkáért járó óradíj 130 százalékát fizeti a kötelező, 195 százalékát pedig az önkéntes túlmunkáért - tette hozzá Monori Tamás.

A negyven orvost képviselő ügyvéd utalt rá: október közepén úgy tűnt, novembertől év végéig veszélybe kerül az ügyeleti ellátás a két intézményben, miután a dolgozók nem tudtak megegyezni az önkéntes túlmunka díjazásáról. Emiatt azonban komoly ellátási problémák lehettek volna a Baranya, Somogy és Tolna megyék alkotta dél-dunántúli régióban.

Monori Tamás korábban beszámolt arról, hogy az orvosok az egyetemmel kötött kollektív szerződésük szerint rendes munkaidejükön túl évi kétszáz, az egészségügyi törvény alapján 416 óra túlmunkára kötelezhetőek. Ők ezt már korábban ledolgozták, sőt a traumatológusok október közepén 450-600 óra túlmunkánál tartottak, s azt szeretnék, ha munkáltatójuk az önként, a szabadidejük terhére vállalt túlóráikat az eddiginél magasabb összeggel honorálná.

Megjegyezte, az egyetem óránként ezer forint nettó összeget fizet a kötelező túlórákért, az önkéntes túlmunkára pedig a kollektív szerződésben foglalt rendes munkáért járó 700 forintos óradíj 195 százalékát ajánlotta. Ezt az orvosok akkor nem fogadták el, ennek a többszörösére tartanak igényt.

Kollár Lajos, a klinikai központ igazgatója az MTI megkeresésére október közepén azt mondta: a törvényi minimum feletti ügyeleti díjat ajánlottak. A jelenleg komoly adósságokkal küszködő, s emiatt kincstári biztos felügyelete mellett működő egyetem nem tud eleget tenni irreális követeléseknek.

A professzor hangsúlyozta, hogy ha az orvosok nem adnak ügyeletet, az egyetem vészintézkedésekre kényszerül. Ennek keretében intézményeket vonhat össze és az érintett klinikákon bevezetheti a műszakos munkarendet.
  • 2019.10.18Office Fvck Up Day Az iroda költözés vagy átalakítás során elkövetett bakikról nem szoktunk beszélni, pedig ezekből a történetekből igazán sokat lehet tanulni. Éppen ezért 15 olyan előadót hívunk a nagyszínpadra, akik őszintén mesélnek az elbaltázott projektekről. Részletek Jegyek
  • 2019.11.14Munkajog a HR gyakorlatában Munkajogi ismeretek érthetően, rendszerezve, remek oktató tolmácsolásában! A jogszabályi naprakész tudás mellett a saját kérdéseire is választ kap. Képzésünk munkáltatói és munkavállalói oldalról is hasznos ismereteket nyújt. Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter