Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Megemelték a minimálbéreket Kínában

A legtöbb kínai tartományban több mint 20 százalékkal emelkedtek idén a minimálbérek - jelentette a China Daily angol nyelvű napilap. A béremelések sorozatát társadalmi feszültség előzte meg.

A minimálbérek idén februárban azután kezdtek el ismét növekedni, hogy 2008-ban a munkaügyi miniszter kérte a tartományokat, hogy - az export Kínát súlyosan érintő visszaesése miatt - fagyasszák be azokat. Az intézkedést munkabeszüntetések és 2009 tavaszán egy öngyilkossági hullám követték.

Összesen 27 tartományban emelkedtek azóta a minimálbérek és a maradék négy is emelésre készül. A gazdag déli Kuantung (Guangdong) tartományban az emelésnek köszönhetően 660-ról 1.030 jüanra (119 euró) nőtt a minimálbér. Pekingben július 1-jével 20 százalékkal, 960 jüanra (111 euró), Sanghajban - ahol a legmagasabbak a fizetések - 1.120 jüanra (129 euró) emelték a minimálbéreket. A legalacsonyabb minimálbér, 710 jüan (82 euró), az észak-nyugati Ninghszia (Ningxia) tartományban van.

Egy, az újság által idézett kutató szerint alacsony szintjük ellenére nem mindenhol tartják be a minimálbérre vonatkozó szabályokat. Egyes tartományokban a vendéglátásban és szállodaiparban alkalmazott nők még ennél is kevesebbet kaphatnak.

Az emeléseket társadalmi és munkaügyi feszültség előzte meg. A tavasz folyamán a tajvani Foxconn 30 százalékos béremelést hajtott végre, miután 11 alkalmazottja öngyilkos lett. A Kínában évente 650 ezer autót gyártó Honda sorozatos sztrájkok miatt 24 százalékkal, 1910 jüanra (219 euró) volt kénytelen dolgozóinak bérét emelni.

Az elmúlt néhány évtizedben tapasztalt gazdasági fellendülés ellenére a munkabérre fordított kifizetések aránya csökkent Kínában. Az egyik szakszervezet illetékese szerint 1983-ban a bruttó hazai össztermék 56,5 százalékát, míg 2005-ben csupán 36,7 százalékát fordították munkabér-jellegű kiadásra.

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter