Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Megemelték a minimálbéreket Kínában

A legtöbb kínai tartományban több mint 20 százalékkal emelkedtek idén a minimálbérek - jelentette a China Daily angol nyelvű napilap. A béremelések sorozatát társadalmi feszültség előzte meg.

A minimálbérek idén februárban azután kezdtek el ismét növekedni, hogy 2008-ban a munkaügyi miniszter kérte a tartományokat, hogy - az export Kínát súlyosan érintő visszaesése miatt - fagyasszák be azokat. Az intézkedést munkabeszüntetések és 2009 tavaszán egy öngyilkossági hullám követték.

Összesen 27 tartományban emelkedtek azóta a minimálbérek és a maradék négy is emelésre készül. A gazdag déli Kuantung (Guangdong) tartományban az emelésnek köszönhetően 660-ról 1.030 jüanra (119 euró) nőtt a minimálbér. Pekingben július 1-jével 20 százalékkal, 960 jüanra (111 euró), Sanghajban - ahol a legmagasabbak a fizetések - 1.120 jüanra (129 euró) emelték a minimálbéreket. A legalacsonyabb minimálbér, 710 jüan (82 euró), az észak-nyugati Ninghszia (Ningxia) tartományban van.

Egy, az újság által idézett kutató szerint alacsony szintjük ellenére nem mindenhol tartják be a minimálbérre vonatkozó szabályokat. Egyes tartományokban a vendéglátásban és szállodaiparban alkalmazott nők még ennél is kevesebbet kaphatnak.

Az emeléseket társadalmi és munkaügyi feszültség előzte meg. A tavasz folyamán a tajvani Foxconn 30 százalékos béremelést hajtott végre, miután 11 alkalmazottja öngyilkos lett. A Kínában évente 650 ezer autót gyártó Honda sorozatos sztrájkok miatt 24 százalékkal, 1910 jüanra (219 euró) volt kénytelen dolgozóinak bérét emelni.

Az elmúlt néhány évtizedben tapasztalt gazdasági fellendülés ellenére a munkabérre fordított kifizetések aránya csökkent Kínában. Az egyik szakszervezet illetékese szerint 1983-ban a bruttó hazai össztermék 56,5 százalékát, míg 2005-ben csupán 36,7 százalékát fordították munkabér-jellegű kiadásra.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter