Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Megszűnik a felsőoktatásban dolgozók közalkalmazotti státusa?

Magyar Bálint tervei szerint újabb főiskolák alakulnak majd nonprofit gazdasági társaságokká, amely által vagyonuk tulajdonosaivá is válnának. Az ott dolgozók közalkalmazotti státusza viszont megszűnne - értesülünk az InfoRádió anyagából.

Elsősorban az újabb főiskolák alakulnak majd nonprofit gazdasági társaságokká - véli a fejlesztéspolitikai államtitkár. Erre ugyan még nincs jogi lehetőségük, de a koalíciós szerződés júniusi módosítása alapján szeptemberre várható az MSZP és az SZDSZ ez irányú javaslata
Ha az elképzelés megvalósulna, könnyebbé válna a felsőoktatási intézmények szerkezetváltása és a piaci viszonyokhoz való alkalmazkodása - mondta az InfoRádiónak a fejlesztéspolitikai államtitkár.

Az iskolák gazdasági társaságok részeiként működnének, és megszűnne az ott dolgozók közalkalmazotti státusza. Az ehhez kapcsolódó jogosítványok azonban nem vesznének el, azokat kollektív szerződésekben lehetne rögzíteni - tette hozzá Magyar Bálint.

"Annak semmi értelme, hogy a nem oktató személyzet közalkalmazotti viszonyban legyen" - közölte az államtitkár.

Az intézmények gazdasági társaságokká történő átalakítása nem változtat az állami támogatás mértékén, hiszen az diákokért folytatott versenyben nyújtott teljesítményüktől függ.
Follow hrportal_hu on Twitter