Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Megszüntetné a Terrorelhárítási Központot az MSZP

A Terrorelhárítási Központ (TEK) megszüntetésére és a szolgálati nyugdíjak visszaállítására is javaslatot tesz az MSZP programjának vitairata, az Ajánlat Magyarországnak. Erről Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezető-helyettese beszélt pénteken újságíróknak.

A politikus elmondta, a szocialisták - ha más formában, a társadalom igazságérzetéhez és a költségvetés teherbíró képesséhez igazodva is, de - szükségesnek tartják az év elejével megszűnt szolgálati nyugdíjak visszaállítását és a rendőrség egységének helyreállítását a TEK megszüntetésével. Ez utóbbit azzal indokolta, hogy a terrorelhárítási feladatokat korábban is megfelelően látta el a rendőrség.

Kiemelte, hogy a rendvédelmi szervek anyagi helyzete minden kormányzati ígéret ellenére tragikus: a rendőrségnek hónapokkal ezelőtt lejárt, kifizetetlen számlái vannak, miközben a Belügyminisztériumban - a kilencmilliárdos mentőcsomaggal egy időben - újabb hatmilliárd forintot zároltak.

Véleménye szerint a rendvédelmi dolgozókat "megalázták" az elmúlt két évben a semmisségi törvénnyel, juttatásaik csökkentésével, a szolgálati nyugdíjak megszüntetésével és szakszervezeteik ellehetetlenítésével, ezért az MSZP-nek, ha kormányra kerül, anyagi és erkölcsi kárpótlásban kell részesítenie őket.

Az MTI kérdésére Harangozó Tamás arról is beszélt, hogy nagyjából ötszáz vétlen rendőrnek adna kéthavi fizetésüknek megfelelő egyszeri kárpótlást az a törvényjavaslat, amely a 2006. őszi zavargások idején szolgálatteljesítés közben megsérült, illetve anyagi kárt szenvedő rendőrök érdekében terjesztett be a parlamentnek.

Hozzátette: másfél éve már benyújtotta ezt az indítványt, ám a fideszes többség tárgysorozatba sem vette. Az ellenzéki politikus most belügyminiszteri támogatást vár hozzá, de ha ezt nem kapja meg - folytatta -, az MSZP kormányra jutva mindenképp kezdeményezni fogja a megsérült rendőrök kárpótlását.

Harangozó Tamás szerint most az a kérdés, hogy miután - szerinte is helyesen - több mint 270 millió forintot fizettek ki azoknak, akik 2006 őszén az erőszakos rendőri fellépés miatt kárt szenvedtek, "belefér-e a Fidesz-kormány hozzáállásába és Pintér Sándor állomány iránti elkötelezettségébe", hogy "a sor végén" azokat, az életüket és testi épségüket kockáztató rendőröket is kártalanítsák, akik semmilyen túlkapást nem követtek el.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter